Umiddelbar respons

Tredemølla er ikke lenger bare for de som løper. Nå har også langrennsløperne inntatt møllene – med rulleski på beina.

Les også: Johaugs høsttreningstips

Mens det i løpsmiljøet har vært et utbredt og viktig treningsverktøy i mange år, har trening på mølle etter hvert også gjort sitt inntog i langrennsmiljøet. De såkalte stormøllene brukes av flere og flere til standardiserte intervall- og teknikkøkter, testing eller bare som et tillegg i den vanlige treningen.

Objektive og direkte svar
Langrennslaget Team LeasePlan er blant dem som startet tidlig med rulleskiøkter på mølle, og fremdeles bruker det relativt ofte i treningen. Hovedgrunnen til det er muligheten det gir å jobbe med tekniske elementer underveis i en intervalløkt i samarbeid med utøveren, forklarer hovedtrener Hans Kristian Stadheim.

– En eventuell forandring på et teknisk element vil gi utøveren tilsvarende respons i forhold til puls og feeling, og det blir veldig objektivt. I tillegg har vi standardøkter som avslører om vi er i bedre form fra forrige gang. Det er svært verdifullt, utdyper Stadheim, og får støtte av en utøverne på laget, Gjøran Tefre:

– Det er viktige referanseøkter, og vi får en bedre måte å jobbe på med trener og film for detaljfokus på teknikkøkter, sier han.

Les også: Derfor er myra skiløpernes beste venn

team-leaseplanTeknikk i fokus
Gjøran Tefre forteller videre at han trener én-to økter i måneden på rulleskimølle, men at det foreløpig ikke er veldig utbredt blant massen i ski-Norge.

– Det er få som har samme mulighet til å trene på mølle som det vi har. Men vi bruker det i hvert fall en del, og det er et kjempebra hjelpemiddel som har hjulpet meg mye, sier han.

Stadheim påpeker også viktigheten av at dersom du har med deg trener på mølleøkter, er det en som forstår hensikten både med intervallen og den tekniske jobben, slik at det ikke går utover kvaliteten på økten. Ellers mener han det ligger få begrensninger i hva du kan gjøre på mølla.

– Hva slags type trening du bør gjennomføre på mølla kommer an på hvilken type utøver det er snakk om. Det er likevel verdt å huske på at ved høyere hastighet er risikoen for skader og uhell større på mølle, så hurtighet mann mot mann er kanskje bedre å gjøre ute. Standardiserte intervaller eller hurtighetsdrag derimot er fine for teknisk utbytte, samt at du får gjennomført standardiserte hardøkter med super kvalitet, sier Stadheim.

Gjøran Tefre mener øktene først og fremst bør ha teknikkfokus, og gjennomføres i intensitetssone 3. Han kommer også med noen gode tips til de som ikke har prøvd rulleskimølle tidligere.

– Det kan bli litt statisk og rart med klossen som er på staven i stedet for piggene. I tillegg er det litt rart å gå i konstant fart, men dette er ting du venner deg til, avslutter Tefre.

Les også: 6 styrkeøvelser for langrennsløperen