Trivsel skaper variasjon

Langrenn er en idrett som utfordrer kroppen på mange måter. Petter Soleng Skinstad tror nøkkelen er å variere treningen med ting du liker godt.

Les også: Jeg er heldig

Langrenn er en idrett som utfordrer kroppen på mange måter. På den ene siden har du det fysiske. Det viktigste er naturligvis å være utholdende, men moderne langrenn krever også at du er rask, sterk og spenstig, samtidig som du har god koordinasjon og balanse, for å nevne noe. På den andre siden har du de to forskjellige teknikkene, klassisk og skøyting, med sine ulike delteknikker, som fører til ulike arbeidskrav til utøveren.

Sist, men ikke minst består moderne langrenn av både enkeltstart og fellesstart, sprint og 50 km. Og når både tourer, mesterskap og cuper belønner den som behersker alt dette sier det seg selv at en langrennsutøver må beherske mange forskjellige egenskaper.

– Jeg tror treningen til en langrennsløper varieres best gjennom en base med variert utholdenhetstrening, særlig i sommerhalvåret, samtidig som man jobber med grunnleggende fysiske ferdigheter som hurtighet, styrke, spenst, koordinasjon og balanse med jevne mellomrom. Jeg tror nøkkelen til å lykkes ligger i å trives med å trene mye, og da kan man gjerne variere treningen med ting man liker godt, sier langrennsløper Petter Soleng Skinstad til trening.no

Skigåing viktigst
Med mange ulike arbeidskrav kommer spørsmålet om riktig variasjon er å fordele bevegelsesformene helt likt, eller om de bør vektes ulikt. Soleng Skinstad mener spesifikk langrennstrening bør ha en stor plass i treningen.

– For en langrennsløper er skigåing naturligvis det viktigste, og har man mulighet mener jeg man bør gå på ski gjennom hele året. Klima, økonomi, skole, jobb og andre ting begrenser jo dette i stor grad, og da er rulleski det naturlige alternativet, sier Petter.

27-åringen er likevel klar på at om en skal bli god må også andre bevegelsesformer tas i bruk.

– Jeg tror også løping bør ha en viktig plass i barmarkstreningen, samtidig som sykkelen kan brukes som et tilskudd i de varmeste månedene. Styrke, spenst, hurtighet, balanse og koordinasjon bør man også innom hver eneste uke, sier han.

Les også: Johaugs høsttreningstips

Soleng Skinstad minner om at ved høye treningsdoser kan det være greit å vekte fordelingen mellom stilartene ulikt, slik at belastningen ikke blir for stor.

– Personlig har jeg tro på å vekte ski- og rulleskitreningen noenlunde likt, men når treningsmengdene blir store er det nok ikke unaturlig at de lengste øktene gjennomføres i klassisk, slik at fordelingen blir 60/40 i klassikerens favør, forklarer han.

Alternativt er også bra
Selv om ski, rulleski, løping og styrke er vanlige treningsformer for en langrennsløper, finnes det de som også prioriterer alternativer bevegelsesformer i treningsarbeidet sitt. Soleng Skinstad tror det er mye forskjellig trening som kan bidra til å gjøre deg til en bedre langrennsløper, og påpeker at det viktigste er å trives med den treningen man gjør. Særlig i de roligere måneden i april til juni, der man gjerne kan tillate seg å variere treningen ekstra.

– Om du trives i fjellet kan toppturer være fantastisk trening i april og mai. Er du oppvokst ved sjøen kan både kajakk og roing være et godt alternativ. Klatring og buldring er veldig god styrketrening, så om du liker dette synes jeg ikke det er noe i veien for å bruke det til å styrke kroppen, sier Petter.

Til og med fotball, som innebærer en større skaderisiko enn mange andre idretter, kan være bra for en langrennsløper.

– Fotball er og blir en krevende idrett som utfordrer veldig mye av det samme som man møter i moderne langrenn. Så en fotballøkt gjør deg neppe til en dårligere langrennsløper, såfremt man holder seg skadefri, påpeker Soleng Skinstad, før han understreker avslutningsvis:

– Likevel, ønsker du å bli en god langrennsløper og trives med det, bør spesifikk langrennstrening prege treningen din også på våren. Selv kobler jeg av med skiturer i vårsola på Sjusjøen, der lysten og ikke treningsplanen styrer både intensitet og varighet på økta.

Les også: Derfor er myra skiløpernes beste venn