– Jeg er heldig

Ingvild Flugstad Østberg føler seg heldig som får drive med det hun liker aller best. Hun deler også sine tips for en god treningshøst.

Les også: Johaugs høsttreningstips

Hun har på ingen måte vært en umerittert langrennsløper, men det var fjoråret som var det definitive gjennombruddet til Ingvild Flugstad Østberg. Med langrenn og det å gå raskest mulig på ski som jobb, sier det seg selv at du forplikter deg til å trene mye. Men for Gjøvik-jenta er ikke treningen bare en jobb og en forpliktelse. Det gir også en fantastisk god følelse.

– Jeg har kjent mer på det de siste årene. Selv om jeg er et konkurransemenneske og trener for å bli bedre, er det utrolig deilig å komme seg ut og bruke kroppen. Følelsen av å kjenne at du er i form, blir bedre og at kroppen fungerer er deilig. Jeg føler meg heldig som får lov til å holde på med det jeg er glad i, sier Flugstad Østberg når vi møter hun og resten av skijentene på Kvitfjell.

Liker å ha det vondt
25-åringen forteller at løpeturer på tre timer alene i skogen er en type økt som får hun til å føle seg heldig. Men som for mange andre langrennsløpere er det de tøffeste øktene som står høyest på favorittlista.

– Vi liker å ha det vondt, selv om vi gruer oss litt før økta. Samtidig vet du at det gjør deg bedre på ski til vinteren, forteller Ingvild om hvorfor de tøffeste intervalløktene også er de beste for en skiløper.

Fjorårets verdenscuptoer er mest glad i elghufsintervall med oppbyggende fart, intensitet, puls og følelse.

– På slutten er det «all inn», og når du er ferdig avslutter du på toppen av en slalåmbakke. Det er deilig det, sier hun.

Les også: 6 styrkeøvelser for langrennsløperen

Viktig intensitetsstyring
Like sikkert som at den kalde, friske høstlufta betyr at vinteren er i anmarsj er det at skiløperne girer opp treningen mot sesongstarten. Kvalitetsøktene står i fokus, samtidig som mengden opprettholdes. Det kan være en krevende balansegang, også for de beste.

– Utfordringen, og nøkkelen for min del, er at jeg må passe på at det ikke blir for mye av alt. Jeg skal trene mye og jeg skal trene hardt, og da må jeg være flink på periodiseringen og gå rolig nok når jeg skal gå rolig, sier Ingvild.

Det kan høres enkelt ut, men med formstigning og vinteren stadig nærmere er det lett å bli ivrig. Derfor er Ingvilds råd nyttige for alle med ambisjoner om å gå fort på ski til vinteren.

– Drar du på med litt flere hardøkter om høsten blir du i bedre form, og da er det lettere å gå fort på langkjøring. Derfor er jeg veldig fokusert på hva som er viktig på hver enkelt økt, sier hun.

– Alle digger det
Høsten kan også by på andre utfordringer i treningen. Frost og glatte veier gjør det både farlig og etter hvert umulig å gå på rulleski, samtidig som skiføret kan la vente på seg. I tillegg er det en kjensgjerning at høstmørket er ekstra tøft for treningsmotivasjonen. Flugstad Østberg råder deg til å gjøre forpliktende avtaler, og minner om belønningen dersom du faktisk kommer deg over den velkjente dørstokkmila.

– Mitt tips er at du gjør en avtale med noen. Da får du satt et tidspunkt, og gjør det mer forpliktende. Og tenk hvor vanvittig deilig det er når du kommer inn igjen. Alle digger jo det, sier Ingvild og smiler.

I kampen om skiløperne har det også dukket opp en ny høstutfordring de siste årene. Tidlige kunstsnøforhold kan være både positivt og negativt, tror Flugstad Østberg.

– Det har blitt litt ekstremt, men det kommer også an på hvem som stresser seg på snø. Å komme seg på snø nå og da er bra, men vinteren kommer når den kommer og det må ikke bli en fasit at du må tidlig på ski for å få en god sesong, sier hun, og avslutter:

– Jeg tror ikke vi skal se så mørkt på noen av delene, og heller være glade for at det er såpass populært å drive med ski.

Les også: Tre gode ski-høstøkter