Ikke redd for å trene for lite

Landslagsløper Maiken Caspersen Falla er ikke redd for å trene for lite i skisesongen. Tvert imot føler hun at det gir bedre kvalitet og resultater i skirennene.

Les også: Derfor må du trene i konkurransesesongen

Skisesongen er for lengst i gang, og måneder med store treningsmengder og lange intervaller er byttet ut med mindre trening og mange konkurranser.

– Det er først og fremst mengden, ikke antall økter, som går ned når konkurransene starter. Jeg avslutter øktene mens jeg fortsatt har overskudd og kunne gått en time eller halvtime til, innleder Maiken Caspersen Falla til trening.no.

Reduksjonen i treningsmengden skal sikre Caspersen Falla og de øvrige landslagsløperne konkurranseform, men sesongen er lang. Vil formen holde hele vinteren uten å legge inn tøffere treningsperioder?

– Det er et godt spørsmål, men jeg tror jo ikke det. Men jeg har aldri prøvd, så jeg vet ikke. Jeg føler ofte utover våren at jo mindre jeg trener, jo fortere går jeg på ski. Så jeg er ikke redd for å trene lite i skisesongen. Jo mindre du trener, jo bedre kvalitet får du på skirennene, jo høyere kommer du i puls, jo mer klarer du å ta i og jo bedre form blir du av det, reflekterer Maiken.

«Treningsferie» før VM
Vinterens store mål for skieliten er uten tvil VM i Lahti i slutten av februar. Caspersen Falla sverger til tradisjonell oppkjøring med høydesamling i Seiser Alm. Men selv om hun trives med skirenn og mindre trening, ser hun også frem til en «treningsferie» før det braker løs i Finland.

– I Seiser Alm blir det som regel to økter hver dag, men samtidig er det ikke en sånn samling du bryter deg helt ned. Det er viktig for meg å reise derfra og tenke at jeg kunne trent mer enn jeg har gjort. Det har fungert veldig bra for meg, forteller Maiken.

– Vil du si at treningssamlinger på vinteren er oppbyggende, mens det i konkurransesesong er nedbrytende?
– Ja, egentlig. Jeg er veldig forsiktig med å trene for mye i sesong. Det har jeg prøvd noen ganger, og det har aldri fungert særlig for meg. I Seiser Alm handler det om å finne roen etter å ha gått mange skirenn, og på en måte få en liten treningsferie. Det er viktig å koble av litt, for det er like mye mentalt som fysisk, påpeker Maiken.

Les også: Emil Iversens oppskrift på god rennform

Distansefokus
Selv om det er i sprint Caspersen Falla har sine beste resultater har hun en klar målsetting om å også bli bedre i distanse. En plass på stafettlaget i VM er en drøm, og Maiken har jobbet målbevisst mot nettopp det i sommer og høst.

– Jeg har gått litt lengre drag enn jeg har gjort før og forsøkt å gå på høyere intensitet over lengre tid. Forhåpentligvis har jeg blitt litt bedre til å gå, holde og finne riktig tempo når jeg går alene, sier Maiken, og utdyper:

– Jeg har ikke helt fått til åpningsfarten på individuelle distanser. Jeg er veldig rask, og da starter jeg ofte like fort som jeg ville gjort på et hurtighetsdrag. Så det har vært viktig å finne roen, og mitt eget tempo.

Det betyr imidlertid ikke at de gode egenskapene er lagt i glemmeboka, og at vi ikke får se sprintesset dominere på de korteste distansene. Tvert imot er Caspersen Falla opptatt av å vedlikeholde og styrke også de sterke sidene.

– Det er viktig for meg å ikke bare jobbe med ting som jeg vil bli bedre på, men også det jeg føler at jeg er god på. Det å trene på det man er god på føles også morsommere enn å trene på det man er dårlig på, avslutter Maiken.

Les også: Slik blir du konkurranseklar