Landslagstrener i langrenn, Sjur Ole Svarstad, minner om høsttreningens prinsipper selv om det nå drar seg mot vinter og konkurransesesong.
Les også: Slik topper du formen
Da Egil Kristiansen ga seg som sjef for de norske langrennsjentene etter fjorårssesongen rykket Sjur Ole Svarstad opp fra trenerjobben på rekruttlandslaget. Sammen med Roar Hjelmeset har han ansvaret for verdens beste langrennsløpere. En utfordring han har tatt med strak arm, og som Svarstad selv beskriver som spennende, artig, lærerik og utfordrende.
– Det høres kanskje litt dumt ut som nykommer, men jeg håper å bidra med den erfaringen jeg har. I tillegg har jeg et ganske stort engasjement, er offensiv og som rekruttene med en god dose ungdommelig pågangsmot. Jeg ser vel mest muligheter, og ikke så mange problemer, innrømmer den ferske landslagstreneren.
Ydmyk læring
Selv om 34-åringen har jobbet med flere av utøverne på laget tidligere er det også mye som er nytt. Svarstad har brukt mye tid på å sette seg inn i den enkelte utøvers fortid, treningsfilosofi og ikke minst kulturen i laget.
– Det er jo en gruppe som har vært veldig sterk i mange år. Jeg tror det er veldig viktig å komme med sitt bidrag, men jeg tror det er like viktig å prøve å sette seg mest mulig inn i det som er blitt gjort i gruppa, påpeker Svarstad.
Fokus på overskudd
For eliten nærmer det seg sesongstart og den første snøen har allerede har kommet, men det er fremdeles en liten stund til skisesongen er i full gang for de fleste. Høsttreningens prinsipper bør med andre ord fremdeles stå sterkt i treningsarbeidet.
– Det er en viktig periode med mange hardøkter, det er det ingen tvil om. Jeg tenker at det er viktig for folk som trener mye at du tørr å skru ned på volumet også. Du kan ikke bare putte ting inn i boksen, du må også ta ut noe. Det å klare å ha skikkelig overskudd i de periodene du planlegger å trene tøft er viktig, understreker Svarstad.
Les også: Hurtighetstrening uten mening
Landslagstreneren er også klar på at de fleste vil tjene på å være tålmodige på sen-høsten, og ikke stresse å komme seg på snø. I hvert fall dersom vi skulle være så uheldige å få en mildværsperiode og skiføret forsvinner.
– Hvis du skal utvikle deg som idrettsutøver tror jeg at du må passe litt på reisebelastningen. Hvis du klarer å holde deg mest mulig i ro, og trener på gode barmarkforhold er det vel ingen grunn til å stresse, sier Svarstad, med adresse til det tidlige kunstsnøjaget.
Jordnær målsetting
Med ansvar for en gjeng som alle drømmer om og jobber for å bli best på ski i verden er ikke Svarstads jobb på landslaget først og fremst å motivere jentene på laget til å trene. Men det hindrer han ikke i å komme med tips og råd til de som ønsker å endre livsstil og starte å trene.
– Det handler om å finne en treningsbelastning, en treningsform og ikke minst en relativt jordnær målsetting om hvor ofte du skal trene. Jeg har nok av eksempler på mosjonister som har klinka til og trent enormt mye i en periode, for så å møte dem igjen en måned senere og da har de gitt seg. Still deg spørsmålet «hvordan skal jeg legge det opp slik at det skal være gøy å holde på med om et år også?», råder Svarstad avslutningsvis.
Les også: – Jeg er heldig