Emil Iversens oppskrift på god rennform

Trodde du det var tilfeldig at fjorårets stjerneskudd i langrennssporet, Emil Iversen, gikk raskere og raskere gjennom vinteren? Da må du tro om igjen.

Les også: Slik blir du konkurranseklar

Fra å ha vært en talentfull rekruttlandslagsløper kun de mest garvede i langrennsmiljøet kjente, gikk Emil Iversen seg inn på herrenes elitelag og var på alles lepper etter fjorårssesongen. Etter en sesongåpning som ikke skremte mange gikk han stadig raskere på ski, og ble til slutt et fast innslag på det norske verdenscuplaget. Det var ikke bare tilfeldig, skal vi tro Iversen selv. Han har nemlig en klar filosofi på hvordan han kommer i best form til vinterens skirenn, og som han akter å følge også i år.

– Nå handler det om å finne overskudd. Det må jeg ha for å gå fort på ski, innleder Emil Iversen til trening.no, når vi møter han på Beitostølen i forbindelse med årets sesongåpning.

Vedlikeholdstrening
I motsetning til mange andre sverger Iversen til enkel vedlikeholdstrening mellom rennhelgene, og bruker konkurransene til å gå seg i form.

– Mellom helgene holder jeg veldig igjen på kruttet. Ingen harde intervaller, bare noen rolige skiturer, litt hurtighet og kanskje noen I-3-drag. Typisk vedlikeholdstrening for å holde kroppen i gang, og for å prøve å suge til seg den gode treningen det er å gå skirenn, fortsetter Iversen.

Går seg i form
Trønderen påpeker at særlig i starten av sesongen, hvor rennene kommer tett, har han ikke noe valg for å bevare overskuddet. Men i en lang skisesong er det selvsagt også viktig med noen treningsperioder.

– For min del handler det om å gå mange gode skirenn frem til Tour de Ski, og deretter slippe seg helt ned, få lagt inn litt mengdetrening og et par nye gjennomkjøringer, sier Iversen.

– Så du bruker rett og slett rennene på å gå deg i form?
– For meg er det det som fungerer. Om du klarer å holde deg frisk vil jeg påstå at skirennene er den beste treningen du kan få. Hvis jeg hadde lagt inn mer slik trening før sesongen hadde jeg kanskje vært i bedre form nå, men jeg tror det hadde vært vanskeligere å holde på den. Ved å holde igjen på de hardeste øktene blir rennene vanvittig bra trening, og det som vekker kroppen. Du må ha overskudd for å klare å ta ut ditt beste når du går renn, og det gjør igjen at du kanskje hever deg et lite hakk til neste gang. Da går det sakte men sikkert oppover, forklarer Iversen.

Les også: Slik takler du overgangen til snø

Verdens beste lag
Som en løper som hevder seg i både sprint og lengre distanser kan det bli mye skirenn på Iversen i vinter. For mye, om han skulle gått alt. Selv om han er tydelig på at alle verdenscuprenn er viktige innrømmer han at han må være litt kynisk, og stå over flere renn etter Tour de Ski. Kynismen har blitt viktig også i treningsarbeidet i hans første år på elitelaget.

– Jeg er på lag med de beste i verden, og uansett hvor bra dag du har får du bank på trening. Det har vært en del såkalte I-3-økter som har blitt tøffe nok. Så lenge jeg klarer å hente meg ordentlig inn er det ikke noe skummelt, men jeg har vært nøye på å nullstille den siste perioden. Jeg må være sikker på at jeg klarer å ta til meg de hardeste øktene, sier Iversen.

Nytt lag og mye juling på trening til tross, Iversen har ikke gjort store endringer i treningen siden i fjor. I stedet bygger han videre på fremgangen, og utviklingsområdene som har stått i fokus i en årrekke.

– Jeg jobber med det samme som jeg har jobbet med de siste fem årene. Det første er helsa, og å holde seg frisk. Det andre er det tekniske i skøyting, hvor jeg følte jeg tok store steg i fjor. Og det siste er å bli sterkere, slik at jeg kan bli bedre i staking, avslutter Iversen.

Les også: Slik topper du formen