– Kjempegøy å trene styrke

Rekruttlandslagsløper i langrenn, Barbro Kvåle, mener hun skiller seg fra andre langrennsløpere når hun sier at styrkeøktene er favoritten.

Les også: Tre gode ski-høstøkter

At styrketrening har blitt viktigere og viktigere i langrennssporten er en kjensgjerning, men fremdeles er det nok slik at mange langrennsløpere kun føler det som en del av treningen de må gjennomføre – ikke nødvendigvis noe de gjør med glede. For rekruttlandslagsløper Barbro Kvåle er styrketreningen noe av det viktigste og morsomste hun gjør.

– Jeg er veldig glad i styrke. Det er min sterke side, og jeg har trent mye styrke over mange år, innleder Kvåle.

Fast program
Kvåle forteller at hun har minst to styrkeøkter i uka, og at det er noe hun har gjort siden slutten av juniorårene. Programmet får hun hjelp av en bekjent i hjembygda Brandbu til å sette opp.

– Styrkeøktene inneholder styrke på både bein og armer. Jeg varmer først godt opp i ca. 20 minutter før jeg kjører øvelser på beina. Så følger jeg opp med tre-fire armøvelser, hvor jeg legger inn noen generelle styrkeøvelser og balanse imellom. Til slutt kjører jeg 10 minutter hekkespenst med 50 hopp for å få litt piff i beina igjen etter øvelsene, fortsetter Kvåle.

Økta, som tar totalt ca. 1 time og 45 minutter, gjennomføres med 10-12 repetisjoner på sommerhalvåret, 6 repetisjoner på høsten og 3-4 repetisjoner på vinteren. Alt for å være best mulig rustet til å gå fort på ski om vinteren.

– I tillegg til disse maksstyrkeøktene har jeg egne økter for generell styrke i slynge og strikk, så totalt har jeg ca. 3 økter i uka med styrke, utdyper rekruttlandslagsløperen, og legger til at det i konkurransesesong blir noe mindre og kun for å vedlikeholde nivået.

Les også: De beste styrkeøvelsene for langrenn

VM- og OL-drøm
Etter å ha representert Norge i junior- og U23-mesterskap i fem år på rad var fjorårssesongen den første mesterskapsfrie vinteren på lenge for Kvåle. Da ble det naturlig å tenke mer langsiktig.

– Jeg har forsøkt å se frem mot VM i Lahti, hvor skøytesprinten er det som blir viktigst for meg, sa Kvåle foran sesongåpningen på Beitostølen i fjor, og pekte på at det ble avgjørende å gripe muligheten når hun fikk den i verdenscupen.

Som sagt, så gjort. Kvåle gikk til topps i Skandinavisk Cup sammenlagt, og er med det sikret en plass i verdenscuptroppen før jul i år. Det kan komme godt med i kampen om en VM-plass. Drømmen stopper imidlertid ikke der for Brandbu-jenta.

– Jeg sa for noen år siden at drømmen er å bli olympisk mester. Og jeg har sagt at Pyongchang er det store målet. Det er det jeg jobber og ser frem mot, avslutter hun.

Barbro Kvåles treningstips til unge utøvere (13-16 år):
– Jeg har alltid drevet veldig allsidig, så mitt tips er å gjøre mye forskjellig. Ikke bli veldig fokusert på at du absolutt skal løpe elghufs én gang i uka, eller gå så, så mye på rulleski. Vær på fotballtrening, løp orientering og gjør mye forskjellig. Du får mye gratis trening av det som ikke er så spesifikt, og kan heller spisse det når du blir junior og senior. Det blir nok av de veldig sære og egne øktene, som kanskje gjøre at du kan miste litt av motivasjonen, etter hvert.

Les også: Viktigheten av styrke og hurtighet for langrennsløpere