Derfor må du trene i konkurransesong

Niklas Dyrhaug forteller om viktigheten av å tørre å legge inn tøffere treningsperioder i konkurransesesongen, og å kunne prioritere de viktigste rennene.

Les også: Emil Iversens oppskrift på god rennform

Skisesongen er for alvor i gang, og denne helgen fortsetter Niklas Dyrhaug og resten av skieliten verdenscupsesongen på Lillehammer. Med konkurranser stort sett hver helg i drøye fire måneder sier det seg selv at det kan bli vanskelig å holde formen vedlike. Påstanden om at treningsjobben er gjort så fort konkurransesesongen er i gang blir rett og slett upresis.

– Det er viktig å legge inn noen treningsperioder hvor du trener mer. Men det er også viktig å peke seg ut noen helger hvor du ønsker å gå ekstra fort, innleder Niklas Dyrhaug til trening.no.

En tøffere treningsperiode midt i konkurransesesongen kan nemlig gå utover prestasjonen i enkelte renn. Da handler det om å klare å prioritere hvilke renn som er viktigst.

– I fjor var femmila i Holmenkollen et hovedmål for meg, og NM var helga før. Da brukte jeg rett og slett NM og dagene før som en mengdebolk og trente rundt 35 timer på 10 dager. Det var ikke mye overskudd i kroppen under NM, og selv om jeg ikke vant i Holmenkollen uka etterpå fungerte det veldig bra for min del og jeg var veldig nær i hvert fall, fortsetter Dyrhaug.

Svensk inspirasjon
Det å kunne plukke ut konkurranser hvor resultatfokuset er ekstra stort er en egenskap i seg selv, men det å treffe med formen til disse konkurransene er enda mer krevende.

– Personlig tror jeg at hvis du går litt færre konkurranser, og har veldig fokus inn mot de konkurransene du sikter deg inn mot, har du enda større potensial til å gå fort på de rennene som betyr mest, sier Dyrhaug.

Den norske landslagsløperen innrømmer at han lar seg imponere av svenske Johan Olsson i så måte.

– Han går ikke mer enn kanskje fem skirenn i året, men når han først går så går han så vanvittig fort. Og det er fordi han er utrolig flink på å prikke inn formen.

Det er imidlertid ikke bare treningen det kommer an på om du skal ta ut ditt potensial i viktige konkurranser. Den mentale biten betyr mye, og den jobben starter tidlig, ifølge Dyrhaug.

– Har du bestemt deg ett år i forveien er du mentalt innstilt på at du skal gjøre alt rett. Det spiller ingen rolle om det er VM eller Holmenkollmarsjen, men det handler om å være veldig fokusert mot de rennene som er ditt hovedmål, utdyper han.

Fokus på skøyting
Etter en lang oppkjøring er Dyrhaug glad for å endelig være i gang med startnummer på brystet. For det er ingen tvil om at sesongforberedelsene er tøffe for en langrennsløper.

– Det er veldig mye mengde, rolig trening og hardøkter opp til intensitetssone 3. Lange intervaller med varighet på mellom 50 og 80 minutter, forklarer Dyrhaug.

– Har du gjort noen endringer i treningen din i år?
– Ja, det har jeg gjort. Jeg gikk veldig bra i klassisk i fjor, og har prøvd å ha litt mer fokus på skøyting i år. Det blir spennende å se om det har gitt resultater. I tillegg handler det selvfølgelig om å prøve å heve toppnivået et lite knepp til, og hvis jeg klarer det kan det bli veldig bra, avslutter Dyrhaug.

Les også: Slik blir du konkurranseklar