Derfor er myra skiløpernes beste venn

Trening i myr er et viktig suksesskriterie dersom du vil gå fort på ski til vinteren.

Les også: – Kjempegøy å trene styrke

Du har helt sikkert hørt det før. De fleste norske verdensmestere på ski, og særlig med tilhørighet i trønderregionen, trekker frem trening i myr som et av sine viktigste suksesskriterier. Men hva er det egentlig som gjør denne treningsformen ideell for langrennsløpere?

– Det er litt mer skilikt enn løping på sti og vei, da du løper med noe mer seig takt. Det blir også mer likt hufsing om du har med stavene. I tillegg blir du sterk i beinmuskulaturen, alt fra rumpe, hofter, lår, legger og ankler, forklarer Kathrine Harsem til trening.no.

Harsem, som var på elitelandslaget senest i fjor, representerer nå Team Veidekke Midt-Norge og bruker den velkjente Meråker-myra flittig i treningen.

Mer robust
Hun er ikke i tvil om at mange timer i myra har gjort henne til en mer robust skiløper, og trekker frem at det heller ikke er noen ulempe at den som regel er lokalisert i idylliske omgivelser.

– Det er enkel og effektiv trening, og det gir en tyngre belastning uten at du trenger å bruke andre hjelpemidler som for eksempel vektvest. Den har gjort meg sterkere i beina og mer utholdende. Den er også ofte knyttet til fjell, og fjellet trives jeg aller best i, og dermed er den også noe av grunnen til at jeg flyttet til Meråker, fortsetter Harsem, som opprinnelig kommer fra Fossum.

Les også: Tre gode ski-høstøkter

Progresjon i myra
Den tidligere landslagsløperen mener det er viktig å ta hensyn til totalbelastningen når du trener i myr, men påpeker at det kan være fint å trene både hardt og rolig.

– Det kan være fint å kjøre intervall i myra, men jeg gjorde det mest når jeg var yngre. Nå bruker jeg den mest på rolig langtur, fordi det kan bli litt for seigt å bruke den for mye. Samtidig kan du ha god progresjon av å løpe i myr. Da jeg flyttet til Meråker var myra døden. I dag er den et av mine faste elementer i treningsarbeidet mitt hver uke, sier Harsem.

Hun minner også om at det kan være greit å ta visse forholdsregler nå som det drar mot høst og lavere temperaturer.

– Myra kan være veldig kald om høsten. Du bør bruke våtsokker, og være oppmerksom på at enkelte områder kan være ekstra bløte, avslutter Harsem.

Les også: Benytt rulleskimulighetene – NÅ!