Benytt rulleskimulighetene – NÅ!

Høsten er fremdeles ung, men plutselig blir det mørkt, vått og etter hvert glatt. Derfor kan det lønne seg å benytte rulleskimulighetene nå, mens forholdene fremdeles er gode.

– Dårlige treningsforhold gir ofte en dårligere treningsopplevelse. Dårlige treningsopplevelser gir ofte dårlig motivasjon. Finn balansen og flyten på rulleskiene nå som det fortsatt er glimrende forhold og behagelig temperaturer. Da blir det lettere å føle på mestringen når høstmørket kommer, innleder Ragnar Bragvin Andresen til trening.no.

Bragvin Andresen, som representerer Njård IL og sprintlaget Team Jobzone, er verdensmester i rulleski og benytter naturlig nok rulleskiene flittig i treningen sin.

Les også: Treningens kontraster

Teknisk fokus

Han anbefaler treningsøkter med teknisk fokus i terreng du møter til vinteren, fremfor å oppsøke kunstsnøarenaer med overfylte traseer.

– Legger du til deg god skiteknikk og arbeidsøkonomi på rulleskiene nå på høsten behøver du ikke å gå i kø de første ukene i den 800 meter lange runden i ditt lokale kunstsnøanlegg i desember. Tenk teknikk, og søk terreng som utvikler den skigåingen som du ønsker å beherske best på vinteren, fortsetter han.

– Hvor lenge anbefaler du at man holder rulleskitreningen gående?

– Hold rulleskitreningen gående inn i vinteren. Etter min mening kjører altfor mange land og strand rundt etter den tidligste kunstsnøen og de korteste rundene. Der er det ofte vanskelig å få trent med god kvalitet, svarer Bragvin Andresen, og påpeker at det er noe annet når fjellet kan by på natursnø og milevis med skiløyper.

– Hvis målet er treningsutbytte mener jeg at man likeså greit kan gå på rulleski, eller gjøre annen barmarkstrening. Ha tålmodighet og gjør hovedarbeidet i treningen på rulleski og joggesko frem til skiforholdene har stabilisert seg, sier han.

(artikkelen fortsetter under bildet)

ragnar_2016

Ragnar Bragvin Andresen. Foto: Lars-Ingar Bragvin Andresen

Rulleski i minusgrader

Det er likevel en kjensgjerning at overgangsperioden mellom barmark- og vintersesongen er krevende. Når det etter hvert blir tilnærmet umulig å gå på rulleski kan fremdeles snøen la vente på seg. Det betyr ikke nødvendigvis at du står uten muligheter.

– En klassisk utfordring som dukker opp hvert år, og av og til er joggeskoene det eneste alternativet. Men selv om gradestokken viser minusgrader kan det være glimrende rulleskiforhold. Velg traseer uten de store utforkjøringene og svingene, anbefaler Bragvin Andresen, som minnes en spesiell juletur på rulleski:

– I julen i fjor kjørte jeg intervaller på rulleski i minus 15 grader, på tørr og fin vei, avslutter han.

Les også: Treningsglade Kristin Størmer Steira

Ragnar Bragvin Andresens tre rulleskitips:

  1. Det er morsomst å gå på rulleski i sol og fint vær. Bruk rulleskiene om sommeren!
  2. Ha alltid skarpe pigger. Spesielt viktig når asfalten blir hardere utover høsten.
  3. Velg stabile ski, og rullemotstand etter nivå og styrke. Det er ikke alltid det utstyret eliten bruker som er best for barn, ungdom og mosjonister.