10 tips til et vellykket turrenn

Vinteren er her og det nærmer seg turrennsesong. Vi gir deg ti smarte tips til hvordan du gjennomfører et vellykket turrenn.

Les også: Emil Iversens oppskrift på god rennform

De første og viktigste turrennene er fremdeles noen uker eller måneder unna. Men skal du lykkes med dine målsettinger nytter det ikke å starte forberedelsene den samme uka som rennet. Følger du våre ti tips til et vellykket turrenn er sjansen for at du får en god opplevelse i skisporet i vinter stor. Lykke til!

1. Det å spise en ordentlig frokost har stor betydning for din fysiske kapasitet, og ikke minst konsentrasjonsevnen under turrennet. Spis en relativt stor frokost samme morgen, eller eventuelt flere måltider avhengig av starttidspunkt. Frokosten bør inneholde mye karbohydrater, moderat mengde av protein og fett og mye væske.

2. Skal et turrenn bli vellykket må du ha kontroll på utstyret ditt. Det er sjelden en god løsning å kjøpe alt nytt uten å ha testet det skikkelig. Bruk det du er vant til å bruke i trening og konkurranser – det er det du kjenner best.

3. Unngå skippertak når det gjelder treningsforberedelser den siste uken før turrennet. Har du ikke trent godt nok før den siste uken hjelper det ingenting å forsøke å ta igjen det tapte på kort tid. Sørg heller for at du bobler av overskudd og konkurranseglede når konkurransedagen kommer.

4. Å gjøre gode forberedelser i form av trening er selvfølgelig viktig for et vellykket turrenn, men også i form av utstyr, rutiner og rennopplegg. Ikke vent til den siste dagen med å kontrollere om du har alt du trenger, og sørg for at alt er godt planlagt til selve dagen. Det er heller ingen ulempe å ha satt seg inn i løypeprofilen, og planlagt hvordan man bør legge opp løpet.

5. Gjør smøring av ski enkelt, og ikke test ut nye produkter du aldri har brukt tidligere. Det finnes utallige tips å få av både produsenter og deltakere, men du blir sjelden klokere dersom du lytter til alle. Bruk det du selv er kjent med, og har gode erfaringer med.

6. Stol på deg selv, både når det gjelder rennopplegg, rutiner, utstyr og smøring. Det er du som kjenner din egen kropp og ditt utstyr best, og da er det ikke alltid at generelle ekspertråd er det som fungerer for deg.

7. At du skal passe på åpningsfarten er kanskje en klisjé, men det er like viktig enten du er debutant eller erfaren turløper. Åpner du for hardt blir turrennet en tung opplevelse, og kanskje ødelegger du dine egne muligheter senere i løpet.

8. Husk å drikke nok før, under og etter turrennet. Det er viktig å opprettholde væskebalansen, så sørg for å ha væske lett tilgjengelig. Begynn å drikke tidlig i løpet, og drikk små mengder så ofte som mulig.

9. Et vellykket turrenn bør ikke bare være slit og resultatfokus, pass også på å nyte opplevelsene. Det være seg enten i form av naturopplevelser, eller det å være del av et fantastisk arrangement med mange likesinnede, blide mennesker ved sin side.

10. Vær positiv, og ikke la dårlig form, utstyr eller vær knekke deg. Så lenge du holder humør og positiviteten oppe er det meste mulig, men i motsatt fall går også det meste galt.

Les også: Slik blir du konkurranseklar