At du får i deg nok væske – enten du skal trene eller ei, er veldig viktig for generell til spesifikk prestasjon og helse. Hva bør du drikke og hvor mye er nok?
Å være flink til å få i seg nok væske i løpet av dagen er særdeles viktig av flere årsaker vi skal se på. Det finnes ikke klare etablerte sannheter om hvor mye væske du skal drikke hver dag fordi det er avhengig av ulike faktorer, men generelle anbefalinger lyder på ca.3 liter vann pr. dag for gjennomsnittspersonen. Ta i betraktning av gjennomsnittspersonen trener lite eller ingenting.
Hva bør du og hva bør du ikke drikke?
Treningssentrene selger en rekke typer energidrikker som er ment både før og under trening for å holde oppe overskuddet. Typene som inneholder karbohydrater(tilsatt sukker) bør ikke benyttes av vanlige mosjonister fordi dette er unødvendige kalorier som strengt talt kroppen ikke er i behov av for å holde prestasjonen oppe for vanlig treningsaktivitet som styrketrening, gruppetimer, crossfit, sykkeltimer o.l. Dersom du trener 1 time med full innsats, men bruker en halv liter med energidrikke med sukker og kanskje i tillegg en proteinsjokolade(som egentlig bare er godteri med litt mer protein), er resultatet ofte at du har inntatt like mange eller flere kalorier som du har forbrent. Har du tenkt over det før?
En grei regel er derfor at du kun bør drikke væske som har 0 kalorier når du trener. Unntaket er evt. melk eller et rent proteintilskudd som ikke inneholder unødvendig ”tomme” kalorier. Melk(for de som tåler det) vil også bidra til at man er et steg nærmere nok D-vitamin og kalsium. Man antar at hjernen består av omtrent 85 prosent vann, og hjernen er svært sensitiv for dehydrering. Uten nok vann vil du definitivt tape krefter. Derfor bør også vann danne hovedparten av væskeinntaket ditt. I sammenheng med krevende trening og væsketap kan det være smart å tilføre litt ekstra elektrolytter(salt) og litt lime eller sitron for å fjerne den salte smaken.
Væsketap kan variere avhengig av flere individuelle faktorer.
• Kroppsstørrelsen
• Kroppssammensetning(hvor stor andel av kroppsvekten som består av fett og muskelmasse)
• Klima(fuktighet og temperatur)
• Hva slags type trening du utfører og intensiteten og varigheten på denne treningsformen.
• Fysisk form/kapasitet.
For deg som trener(med høy belastning uavhengig av treningsform) er væskeinntaket ekstra viktig. Dersom du er delvis dehydrert vil prestasjonen reduseres fort og sjansen for prestasjonsnedsettende tilstander som hodepine øker. Høyintensitetstrening i varmt klima kan ha medføre et væsketap på opptil 2 liter per time, hvilket er svært mye.
Hva med pre-workoutprodukter?
Å vende seg til å være avhengig av et gitt produkt for å prestere er heller ingen fordel. Bruker du for eksempel alltid et pre-workout tilskudd med koffein i tillegg til alle de andre koppene med kaffe du får i deg hver dag vil responsen kroppen din får ved å innta koffein bli dårligere. Derfor kan det være smart å benytte koffeinholdige preparater fortrinnsvis før du skal gjøre noe som er ekstra krevende og trenger mer energi. Dersom du føler øktene blir vesentlig bedre er det likevel ingenting i veien med å bruke et slikt produkt da det normalt sett ikke inneholder kalorier, men er søtet med søtningsstoffer som aspartam.
Mange føler de har utbytte av å bruke tilskudd av BCAA – Branced chain amino acids under trening, og dette kan med fordel benyttes, spesielt dersom man trener på tom eller fastende mage for å ha tilgang på aminosyrer underveis.
Mer om vann
– Det kan hjelpe overvektige til å holde matinntaket nede og metthetsfølelsen oppe. Å drikke en halvliter vann før måltider vil for eksempel bidra til lavere energiinntak.
– Vi får ikke bare vann gjennom det vi drikker, men også gjennom mat og fortrinnsvis frukt og grønnsaker.
– Drikk vann før du blir tørst. Mange tror at en tørr munn er det eneste eller beste tegnet på dehydrering. Det stemmer imidlertid ikke. Kroppen har for lite vann lenge før du blir tørst. I boken «Your not sick, your thirsty», kan du lese mer om dette.
– Vann kan potensielt gjøre at du restituerer deg raskere
Artikkelen er levert i samarbeid med Akademiet For Personlig Trening