Utfordringer for slankere

En som slanker seg møter ofte utfordringer som er vanskelig å overvinne.  Her presenter vi noen av dem med forslag til løsning.

Nesten alle som slanker seg vil etter en viss tid nå et platå.  Når man oppnår dette platået er det vanskeligere å få videre fremgang i vektreduksjonen.  Årsaken til dette er at kroppen streber etter å holde energiinntaket og energiforbruket i balanse.  Sagt på en annen måte, kroppen vår like ikke å miste kroppsmasse.

De fleste som starter en slankekur vil ofte etter noen uker oppdage at fremgangen begynner å stoppe opp selv om treningen opprettholdes og matinntaket er konstant.

Hva kan dette skyldes?  

Problem: Kaloriinntaket er for lavt.
Det kreves kalorier for å bruke kalorier.  Dersom matinntaket blir redusert, vil også forbrenningen din også bli lavere.  Kroppen vil kunne fungere, men resultatet av inntak av færre kalorier enn det kroppen trenger skaper følelse av sult og kan hindre deg i fettreduksjon.

Beregning av kaloriinntak.

Løsning: Hold kaloriinntaket rett under det kroppen trenger.  Det kan være nok å redusere kaloriinntaket med 500-700 kalorier per dag.  En større reduksjon i energiinntaket gjør det vanskelig å opprettholde muskelmassen under en slankekur.

For å beregne energibehovet ditt kan du bruke denne formelen:
Menn: kg (kroppsvekt) x 24 = kcal behov per dag.
Kvinner: kg (kroppsvekt) x 23 = kcal behov per dag.


Du kan også bruke vår kalorikalkulator for å beregne ditt daglige energibehov
.


Problem: Tap av muskelmasse

Muskler er med på å holde opp hvileforbrenningen.  Mister du muskelmasse reduserer du også energiforbruket per dag.  Muskelmasse forbrenner opptil fem ganger mer kalorier enn fettmasse.  Da sier det seg selv av for hard slankekur som medfører tap av muskelmasse vil resultere i at forbrenningen og vekttapet stopper opp.

Løsning: Sørg for at treningen din blir gjennomført med en kropp som får i seg tilstrekkelig med energi og næringsstoff.  Dette oppnår du med et variert matinntak som ikke gir for lavt energiinntak.  Kosttilskudd i form av multivitaminer kan også hjelpe, men kan ikke erstatte er variert kosthold.

Problem: Vektreduksjon
Du må ikke glemme at når vekten din blir lavere, kreves det også mindre kalorier å bevege kroppen.  Et vekttap vil altså medføre et mindre energibehov.

Løsning: Kombiner slanking med styrketrening for å opprettholde eller øke muskelmasse.  Dette kan hjelpe deg å opprettholde energiforbruket under en slankekur.

Styrketreningsprogram finner du her.

Problem: overtrening
Å ikke spise nok kan redusere kaloriforbruket, det same kan overtrening.  Trener du for mye kommer du til et punkt hvor kroppen ikke tåler mer og resultatet av treningen er at du blir svekket. Overtreningen gjør at hvileforbrenningen blir redusert.  Med andre ord: en økning i treningsintensitet gjør at kroppen reagerer med å redusere mengde kalorier du bruker resten av dagen.

Hva er overtrening?

Løsning: Ta deg tid til restitusjon.  Blir du utbrent av trening skal du ta noen dager fri eller prøve en rolig aktivitetsform.  Når du har fått hentet deg inn igjen, kom i gang med treningen igjen og øk intensiteten gradvis.

Kilde: Sportsmedicine