Ukas utfordring: Planlegg ukas middager

Forrige uke utfordret vi deg til å legge ekstra vekt på kondisjonstrening. Nå skal vi flytte oppmerksomheten vår fra trening og over på kosthold. Vi utfordrer deg til å planlegge middagene dine for den kommende uka, for å gjøre det lettere å spise sunnere middagsmat.

Tidligere artikler i serien
Ukas utfordring #1: Gjennomfør minst 3 treningsøkter
Ukas utfordring #2: Øk aktivitetsnivået ditt
Ukas utfordring #3: Tren annerledes
Ukas utfordring #4: Tren kjernen din
Ukas utfordring #5: Fem om dagen
Ukas utfordring #6: Planlegg treningen din
Ukas utfordring #7: Tren kondisjon

Den utfordrende middagsmaten

Middagen er et av dagens viktigste måltider. Der frokost, lunsj og kveldsmat ofte blir preget av faste rutiner, gir middagen en mulighet til å variere og prøve nye ting hver dag. Det er få matopplevelser som kan måle seg med en virkelig god middag.

Dessverre opplever mange middagen som et ekstra utfordrende måltid. De fleste spiser middag etter skole og jobb, når man gjerne er sliten etter en lang dag. Da er det vanskeligere å bestemme seg for noe godt man har lyst til å lage.

Hvis man i tillegg mangler de riktige råvarene og må innom butikken i sulten tilstand, blir det enda lettere å ty til enkle løsninger og prioritere rask mat over sunn og god mat. Disse utfordringene kan i stor grad forebygges ved hjelp av god planlegging.

Les også: To raske fullkroppsøkter

Hvorfor bør du planlegge middagen på forhånd?

Vi har tidligere skrevet om fordelene ved å planlegge treningsuka di på forhånd. Planlegging gjør at du kan håndtere utfordringer før de oppstår og tilrettelegge for gode avgjørelser i løpet av uka.

Det samme gjelder for planlegging av mat og kosthold. Dersom du allerede har bestemt deg for hva du skal spise til middag, slipper du å ta valget når du står på kjøkkenet og er skrubbsulten etter en lang dag. Enten du vil gå ned i vekt eller bare er interessert i å spise litt sunnere, kommer du langt med god middagsplanlegging.

Ved å bestemme deg på forhånd, kan du også sørge for at du har de nødvendige matvarene tilgjengelig. Da slipper du å bruke tid på å gå på butikken før du begynner å lage mat. Du unngår også å bli fristet til å kjøpe frossenpizza og lignende hurtigmat for å spare tid.

Denne uka utfordrer vi deg derfor til å sette deg ned og planlegge ukas middager.

Nivå 1: Planlegg to middager denne uka

Dersom du ikke er vant med å planlegge uka di på forhånd, kan det være lurt å starte i det små. Sett deg ned på søndag eller mandag og se fremover mot uka som kommer. Bestem deg for hva du skal spise til middag to av dagene.

Som alltid lønner det seg å være realistisk. Hvis du vet at du har dårlig tid etter jobb, ikke planlegg en middagsrett som tar tre timer å forberede. Velg heller en enklere rett som kan tilberedes raskt. Finn to dager hvor du tror du klarer å gjennomføre planen du har lagt.

Les også: 6 bud for en vellykket treningsøkt

Når du har bestemt deg for hva slags middagsmat du skal spise. Neste steg er å sørge for at du har de nødvendige råvarene tilgjengelig. Det ordner du selvsagt ved å handle inn på forhånd. Ta gjerne en runde med storhandling tidlig i uka og kjøp inn til alle ukas middager. Da sparer du både tid og penger.

Nivå 2: Planlegg fem middager denne uka

Ønsker du å utfordre deg selv enda mer, kan du prøve å planlegge fem middager. Her kan du i enda større grad eksperimentere og sørge for variasjon i middagsrettene.

Les også: Ta en potet!

Følg de samme stegene som i nivå 1. Vær realistisk og planlegg middagsretter som du tror du vil orke å tilberede. Bruk litt tid på å finne frem til oppskrifter du har lyst til å prøve. Kanskje du skal lage en rett du aldri har turt å prøve deg på før? Da gjør du både planleggingen og selve tilberedningen ekstra spennende.

Du kan også planlegge å lage en ekstra stor porsjon den ene dagen, slik at du kan spise rester neste dag. Det er bare fantasien som setter grensene.

Oppsummering

Ved å planlegge ukas middager i forkant, gjør du det enklere å velge sunn og god mat. Du kan også spare både tid og penger ved å handle inn råvarer på forhånd.

Lykke til med ukas utfordring! Del gjerne middagsvalg og -oppskrifter med oss på Facebook 🙂