Ukas utfordring: Fem om dagen!

Ukas utfordring handler om noe så enkelt og grunnleggende som å spise mer frukt og grønnsaker.

At grønnsaker og frukt er bra for helsa er barnelærdom for de fleste. Likevel sliter mange med å få i seg nok av disse matvarene. Denne uka forsøker vi å øke bevisstheten rundt dette, ved å utfordre leserne våre til å spise de anbefalte “fem om dagen”.

Tidligere utfordringer i denne serien

Ukas utfordring #1: Gjennomfør minst 3 treningsøkter
Ukas utfordring #2: Øk aktivitetsnivået ditt
Ukas utfordring #3: Tren annerledes
Ukas utfordring #4: Tren kjernen din

Hvorfor fem om dagen?

Uttrykket “fem om dagen” kommer fra kostrådene til Helsedirektoratet. På nettsiden deres finner vi følgende anbefaling:

«Grønnsaker og frukt bør inngå i alle dagens måltider, og halvparten av de «fem om dagen» bør være grønnsaker. Man kan bruke friske, hermetiske, frosne og varmebehandlede grønnsaker, frukt og bær. En porsjon tilsvarer 100 gram, og kan for eksempel være en liten bolle med salat, en gulrot eller en middels stor frukt». (1)

Anbefalingen er altså å spise fem porsjoner med frukt, grønnsaker eller bær, totalt 500 gram, i løpet av dagen. Minst halvparten bør være grønnsaker.

Les også: Spiser du nok frukt og grønt?

Hvorfor er det så viktig å spise mer frukt og grønt? I hovedsak er det fordi frukt og grønnsaker inneholder mye mineraler, vitaminer og fiber, og forholdsvis lite energi og fett (2).

Kaloriinnholdet i frukt og grønnsaker er lavt i forhold til hvor mange næringsstoffer det inneholder og hvor mye metthetsfølelse det bidrar med. Et tilstrekkelig inntak reduserer risikoen for å utvikle en rekke kreftsykdommer, hjerte- og karsykdommer og diabetes (3).

Tips til hvordan du klarer fem om dagen

De fleste visste nok fra før at frukt og grønnsaker er bra å spise. Men hvordan skal man klare å få i seg fem porsjoner om dagen i praksis? Her kommer noen tips til hvordan du kan få det til:

  • La frukt, grønnsaker eller bær være en del av hvert måltid. Spiser du havregrøt kan du strø noen bær på toppen. Brødskiver med gulost smaker enda bedre med paprika eller agurk på toppen. Hvis du lager deg en rask middag, sørg for å wokke noen frosne grønnsaker ved siden av. Det tar 10 minutter, er veldig enkelt å tilberede og smaker godt. De fleste måltidene kan gjøres enda bedre ved å legge til frukt eller grønnsaker.
  • Eksperimenter med å lage smoothier! Prøv forskjellige oppskrifter med grønnkål, spinat, bananer og lignende. En grønn smoothie kan smake kjempegodt og være et enkelt og praktisk mellommåltid. Bare fantasien setter grenser for hva du kan ha i smoothien.
  • Bruk frukt eller salater som mellommåltider. Ofte er det når vi er sultne at vi tar våre dårligste matavgjørelser. Det kan forebygges ved å forberede sunne mellommåltider på forhånd. En ferdig opphakket salat, eller noe så enkelt som et ferdigvasket eple eller en banan, kan stilne sulten når du trenger det som mest.
  • Et glass juice kan inngå som en av de fem om dagen. Juice har imidlertid et relativt høyt kaloriinnhold, og gir heller ikke den samme metthetsfølelsen som å spise hele frukten. Derfor bør man passe på å ikke drikke for mye juice (3).

Les også: Frukt og grønt i skolen er effektivt for barnas helse

Ukas utfordring: Spis 5 om dagen – hver dag!

I motsetning til tidligere uker er det bare ett nivå på denne utfordringen. Målet er å spise fem porsjoner frukt, grønnsaker og bær hver dag. Hvis du ikke klarer 500 gram om dagen, husk at alt er bedre enn ingenting!

Tenk gjennom din egen hverdag. Hva kan du gjøre for å få i deg mer frukt og grønnsaker? Ifølge Helsedirektoratet har ikke forskningen gitt noe klart svar på nøyaktig hvor mye som er riktig dagsdose, men alt tyder på at man vil ha veldig godt av å øke inntaket til minst 500 gram om dagen (3).

Ved å øke inntaket av frukt og grønt gjør du helsen din en stor tjeneste. Gjør en innsats for å få det til denne uka 🙂

Referanser

  1. Kostråd fra Helsedirektoratet. https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/fem-om-dagen
  2. Frukt.no. Hvorfor er frukt, bær og grønnsaker så viktig for helsen? https://www.frukt.no/5-om-dagen/helseartikler/hvorfor-er-frukt-bar-og-gronnsaker-sa-viktig-for-helsen/
  3. Helsedirektoratet: Fem om dagen. https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/fem-om-dagen