Tips for å unngå prosessert mat i kosten

I disse dager blir stadig flere av oss oppmerksomme på hvor usunt det kan være å spise for mye prosessert mat. Overskriftene er fulle av råd om å styre unna mat som i for stor grad har blitt foredlet slik at den har mistet mye av næringsinnholdet. I prosesseringen kan også usunne tilsetningsstoffer som tykningsmidler, fargestoff, konserveringsmiddel og så videre tilføres maten.

I tillegg skal det sies at prosessert mat ofte inneholder alt for salt og sukker. I denne artikkelen gir vi deg noen gode råd om hvordan du unngår denne typen mat, og peker deg i retning av noen langt sunnere og mer smakfulle alternativer.

Derfor bør du styre unna prosessert mat

Prosessert mat er strengt tatt alt av mat som ikke kommer direkte fra naturen, men har blitt foredlet på noe vis på vei fra jordet og til butikkhyllene. Gode eksempler er alt av ferdigmat, hermetikk og alskens sauser, fra ketchup til majones. En lang rekke snackprodukter, fra sjokolade og andre søtsaker, til potetgull og brus, er å anse som superprosessert mat. Det samme gjelder i aller høyeste grad proteinbarer.

Det alle disse mattypene har til felles er at når du prosesserer råstoffene, så mister du en del av næringsinnholdet samtidig som usunne tilsetninger skytes inn. For eksempel har hermetiserte tomater blitt kokt, og dermed mistet viktige næringsstoffer, og tilsatt salt og sukker.

Ser vi på ferdigmat, sånn som frossenpizzaer, karbonader og lignende, så er de proppfulle av E-stoffer og andre potensielt sett usunne tilsetninger. Næringsverdien er stort sett bestående av kalorier. Dette er ikke egnet drivstoff for en kropp som skal trene hyppig og godt.

Les mer om HelloFresh her

Gode alternativer til prosessert mat

Den enkle måten å unngå prosessert mat på, er ved å kjøpe ferske råvarer. Velg alltid frukt og grønt som ikke har blitt behandlet overhodet. Det samme gjelder kjøtt og fisk – styr unna alt som er ferdig krydret, marinert eller røkt. Den slags er stappfulle av smakstilsetninger med langt mer sodium og sukker enn det som er optimalt for kroppen.

For at ikke maten skal bli kjedelig, bør du velge godt av ferske urter, sterk chili og lignende. Du kan lage deilig, og supersunn, salsa hjemme ved bruk av blender. Den erstatter ketchup og den slags, og er kjempeenkel å lage. Når det kommer til snacks, så er fersk frukt et topp alternativ til søtsaker. Også honning kan brukes til mye deilig. For å erstatte usunne saker som potetgull og lignende, kan du gjerne gå over til å spise nøtter. Bare pass på å kjøpe usaltede nøtter som ikke har blitt stekt eller tilberedt på noe annet vis. Helt fersk nøtter, rett fra naturen, smaker mye bedre og er kjempesunne.

Selvgjort er velgjort

Det som er selve bærebjelken i et kosthold uten prosessert mat, er at du må lage din egen mat selv. Kun ved å tilberede måltidene dine på egen hånd, kan du kontrollere alle ingrediensene og passe på at du holder deg til rene, ferske naturprodukter så direkte fra jord og hav som mulig.

Nå tenker du kanskje at det å spise på denne måten, kun ved bruk av ferske, uforedlede råvarer, blir for tidkrevende og komplisert. Sånn trenger det slettes ikke være.

En enkel løsning er å få en matboks fra HelloFresh levert hjem på døra hver uke. Den inneholder kun ferske matvarer, og et hefte med oppskrifter følger med. Utforsk menyen for fleksitarianere hos HelloFresh. Der finner du oppskrifter som har mye frukt og grønt, og mindre mengder fisk eller kjøtt. Dette er et supersunt alternativ uten snev av noe annet enn naturlige ingredienser.

Les mer om HelloFresh her