Slik spiser håndballjentene

Selv om brunost og makrell i tomat for noen er det viktigste i bagen, er det kylling, pasta, yoghurt og havregrynsgrøt som dominerer mesterskapsmåltidene.

Det kan være lett å slurve med kosten når man har et tett program og er sliten og attpåtil litt matlei. For at håndballjentene skal holde koken under oppkjøring til og underveis i mesterskap, får de råd fra leger og kostholdseksperter.

– Det viktigste av alt er faktisk at man følger individuelle preferanser og vaner, samt at man spiser nok, forteller Stine Skogrand og Linn Gossé.

Makrell og grøt
20-årige Skogrand debuterte for A-landslaget i april i år og har deltatt i flere internasjonale mesterskap med yngre landslag. For bergensjenta er havregrynsgrøt og makrell i tomat essensielt i timene rundt kamp og trening.


– Vi blir ikke rådet til å følge noen bestemt kostholdsplan verken i klubben eller på landslaget, men det går mye i kornblanding, yoghurt og knekkebrød mellom varmmåltidene, forklarer Skogrand.

Blant rådene de får er å bruke melk heller enn vann i havregrøten for å komplementere næringsinnholdet i måltidet.

– Vi blir oppfordret til å spise og drikke nok, med særlig vekt på karbohydrater, sier Gossé.

Rådene fra blant andre Olympiatoppens ernæringseksperter går også på å innta flere varme måltider i løpet av en dag, samt å innta næring innen 30 minutter etter kamp eller trening.

– For å gjøre frokostgrøten litt mer spennende, har vi mandel i den. Det er viktig å være positiv under måltidene, mener Gossé.

Unorskt i Serbia
Skogrand ser for seg at serveringen VM-troppen i Serbia får servert i disse dager nok er noe ensidig og dominert av suppe, kylling og lys pasta. Heldigvis er håndballjentene vant med å reise og vet å pakke matboksen godt.

– Under reise og i et tett kampprogram blir det gjerne til at man spiser det man liker best. Vi pakker med oss brød, knekkebrød, nøtter, rosiner, pålegg og kaffe, sier Gossé.


Kompensere for væsketap

Utøvere som gjerne har flere økter per dag svetter mye og er avhengig av solid påfyll av væske. Da er også elektrolyttbalansen viktig å være bevisst.

– Vi drikker mye vann og restitusjonsdrikker, og må passe på å få i oss noe salt så kroppen holder på vannet. Måltidene vi får servert er ofte proteinkilde som kjøtt eller kylling med karbohydrater, som pasta eller poteter, forteller de to.

En utfordring å få i seg nok
I mesterskap er det ikke uvanlig at spillerne veier seg daglig for å se at inntak og forbruk er i balanse. Totalt ligger de opp mot 3000 kcal per dag, noe som kan være en utfordring for mange. Drikkeyoghurt, kesam og energibarer er noe av det som hjelper jentene å nå behovet.

– Jeg har måttet lære meg å spise frokost før trening og ha i meg noe rett etter. Det er mye mat, men jeg blir stadig bedre, sier Skogrand.

Se video av handballjentene her:

YT sponser jentene med riktig ernæring i forbindelse med trening og kamper.