Kjenner du et stort sug etter søtsaker på kveldene? Da er du er ikke alene. Mange rammes av dette, ofte som en konsekvens av at de har spist for dårlig i løpet av dagen.
Mange mennesker som trener sier at de har et enormt søtsug, som regel på kveldene, til tross for at de har spist en stor middag. De føler seg ikke sultne, mer sugne. Ofte holder det ikke med en sjokoladebit eller at kakestykke, de setter til livs en hel plate/pakke for å stille søtsuget.
– Dette er et vanlig fenomen når du trener mye og/eller har en aktiv hverdag. I mange tilfeller er søtsuget kroppens måte å si ifra om at du ikke har spist nok, eller at kostsammensetningen har vært mangelfull. Når du etter hvert havner foran TV’n på kvelden er det kanskje første gangen i løpet av dagen du har tid til å kjenne etter hvordan du har det. Da kommer ofte tankene og lysten på godterier, bakverk, is, brus eller saft, sier Emma Lindblom. Hun er utdannet ernæringsfysiolog og skriver fast i norske Runner’s World.
Hvis dette virker kjent for deg gjør du klokt i å tenke gjennom dagen som har gått; Har du slurvet med måltidene, kanskje hoppet over frokost eller lunsj, eller glemt å fylle på med et mellommåltid før treningen? Kanskje du stresset deg gjennom måltidet, eller spiste «i farten» på grunn av tidsklemmen?
– Du bør også kartlegge treningsvanene dine. Har du økt treningsmengden eller intensiteten i det siste? Kanskje har du drevet med hverdagsaktiviteter som krever mer energi, som hagearbeid eller storrengjøring. Hvis noe av dette er tilfellet for deg er det mulig at du ikke får i deg nok energi gjennom dagen. Mange synes også at det vanskelig å få i seg mat etter harde økter og lettere å ty til en pose med snop. Kroppen din er smart. Den vil ha energi raskt, og rask energi finner du i søtsaker, sier Lindblom.
En annen mulig årsak til at du regelmessig kjenner på søtsuget kan være at du spiser det titt og ofte og dermed har vendt smaksløkene dine til det søte. Et klassisk eksempel er julehelgens fråtsing i søte fristelser. Det gir gjerne et behov for å fortsette å spise godterier og andre søte saker. Da kan til og med den minst populære biten i konfektesken gå med.
Så hvordan blir du kvitt søtsuget? Til å begynne med skal du se over ditt energi- og næringsinntak. Dersom du får i deg for lite – sørg for å justere dette, så vil sannsynligvis søtsuget minke. Prøv også å utelate søtsaker i en uke. Du kommer antageligvis til å oppleve at søthungeren minker eller forsvinner helt etter oppholdet.
Du bør ikke bytte ut måltider med søte erstatninger. Søtsaker inneholder mye energi og i mange tilfeller minimalt med næring. Derfor kan et stort inntak av søtsaker føre til endringer i kroppssammensetningen, hvilket i sin tur kan påvirke prestasjonen. Men hvis du har en bra energi- og næringsbalanse, og spiser litt søtt i ny og ne, så kommer det ikke til å svekke din prestasjonsevne nevneverdig. Velg spesielle anledninger når du unner deg søtsaker, og velg noe du virkelig liker. Og viktigst av alt: Nyt i stedet for å ha dårlig samvittighet. Å gjøre sitt beste og gjøre gode valg det meste av tiden holder som regel i massevis.
Artikkelen er først publisert i norske Runner’s World.