Slankere med protein?

Ny dansk forskning viser at aminosyrer som du finner i nøtter fjerner fedme og diabetes.

Nettstedet vitenskab.dk viser til ny banebrytende dansk forskning.  Den viser at diabetes og fett forsvinner om det spises en bestemt type aminosyrer, en type du finner i nøtter.  Dette funnet kan resultere i en ny type slankepille.

Den type protein som virker slankende er den spesielle aminosyren arginin.  Dette proteinet finnes spesielt i nøtter.

Forskerne bak undersøkelsen mener at arginin blant annet fjerner fett fra mageregionen og øker insulinfølsomheten.  Dette kan på sikt medføre at det kan lages legemiddel rettet mot fedme og type 2 diabetes.

Arginin finnes spesielt i nøtter, for eksempel i jordnøtter, hasselnøtter og mandler.  Du finner det også i laks, eggehvite, sesamfrø og gelatin.

Skal du et menneske få i seg nok arginin tilsvarende det som ble gjennomført i studien på det inntas en mengde på ca. 20 gram.  Dette tilsvarer en mengde med 800 gram nøtter hver dag.

Studien
Forsøksobjektene var mus da det nesten er umulig å lage et menneskeforsøk hvor det undersøkes hvordan en enkel aminosyre påvirker kroppen.

Musene ble delt i to grupper med 10 stk. i hver gruppe. Begge gruppene fikk mat med lik energimengde og lik fordeling av karbohydrat, fett og protein.  Men det var en forskjell, og det var at den ene gruppen fikk tilført store mengde arginin tilsvarende 2 % av musenes energiinntak.  Den andre gruppen, kontrollgruppen, fikk de 2 prosentene energi fra andre typer aminosyrer, men ikke fra arginin.

En MR skanning viste at de musene som fikk tilført arginin hadde fått større muskler og hadde mindre fett rundt deres indre organer. 

I tillegg viste studien at musene hadde mindre tendens til å utvikle type 2 diabetes. Dette kom av at musene hadde utviklet en økt følsomhet til insulin.

Hvorfor gir arginin disse effektene?
Det antas at arginin aktiverer et reseptor-protein med navnet GPRC6A.  Dette reseptor-proteinet er sannsynligvis en «budbringer» mellom arginin og de celler i kroppen som aminosyren har effekt på.

Om det er denne reseptoren som er ansvarlig for resultatene vil videre forskning gi svar på.  Dersom dette er tilfelle kan det lages medisin som påvirker reseptoren bedre enn arginin og dermed gi bedre effekt.

Kilde: http://videnskab.dk/krop-sundhed/aminosyrer-i-nodder-fjerner-fedme-og-diabetes