Slank på pulver?

Dette bør du vite før du vurderer pulverslanking.

Det finnes en rekke pulverkurer som skal hjelpe deg ned i vekt. Felles for disse produktene er at de har svært få kalorier, men et tilstrekkelig innhold av livsviktige vitaminer, mineraler, protein og essensielle fettsyrer. Pulverkurer kan hjelpe deg ned i vekt, men har både fordeler og ulemper.

Hensikten med denne type produkter er at de skal gi deg et betydelig vekttap ved at du forbrenner overskuddsfett uten at du får mangelsykdommer eller taper for mye muskler.. Pulverdietter gir kroppen et stort underskudd på energi fordi dietten har et svært lavt innhold av kalorier i form av fett og karbohydrater.

Artikkelen er levert i samabeid med bramat.no.

To typer pulver

Pulverdietter som ernæringsmessig komplette deles inn i to kalorinivåer:

 • LCD-produkter – low calorie diets: 800-1200 kcal pr. dag
 • VLCD-produkter – very low calorie diets: 480-800 kcal pr dag.

Dette er produkter som ikke regnes som vanlig mat, men som likevel reguleres av mattilsynet.

LCD-produktene reguleres av ”Forskrift om næringsmidler beregnet til bruk i energibegrenset kost for vektreduksjon”. Forskriften stiller helt konkrete krav til energiinnhold, innhold av protein, essensielle fettsyrer, fiber og vitaminer, samt hvordan produktet skal merkes. I denne gruppen finner vi også måltidserstattere for vektreduksjon. Dette er spesialproduserte næringsmidler som omsettes som erstatning for ett eller flere måltider, og som inneholder 200-400 kcal per måltid.

VLCD-produkter har ingen egen forskrift og produsenten må søke Mattilsynet om tillatelser til å omsette disse produktene på det norske markedet. Produktene har et svært lavt energiinnhold og må merkes med at de bare skal brukes av personer med ekstrem fedme (BMI > 30).

En form for lavkarbo

Bruker du VLCD-produkter over en viss tid, vil kroppen etter hvert omstille seg på fettforbrenning og gå over i en tilstand vi kaller ketose. Dette er den samme tilstanden de som går på ekstreme lavkarbokurer der de kun spiser noen gram karbohydrater om dagen kommer i.

Hvorfor ikke bare spise mat?

Dersom du skal spise mindre enn 1200-1500 kcal per dag i form av vanlig mat, blir det nesten umulig å dekke behovet for de livsviktige næringsstoffene; protein, essensielle fettsyrer, vitaminer og mineraler. Dessuten blir fiberinntaket for lavt, noe som blant annet kan gå utover fordøyelsen og kan gi forstoppelse. For å unngå ernæringsmangler ved å spise vanlig mat, må du altså opp i et høyere kaloriinntak.

Protein, fett og karbohydrater

Pulverkurer (og måltidserstattere) inneholder protein av god kvalitet som skal sikre vedlikeholdet av muskulaturen. Fettinnholdet er på et lavt nivå, men likevel nok til at galleblæren får tømt seg regelmessig. Dette er nødvendig for at å unngå gallestein. Pulverdiettene inneholder også litt karbohydrater som er med på å bevare kroppsproteinet og vedlikehold av blodsukkeret.
Positiv effekt på helsen

Undersøkelser viser at slanking ved hjelp av pulverkurer kan ha positive følger på kort sikt. Studier viser bedring av diabetes, blodtrykket, blodlipider, kolesterolet, snorking, søvnapne og leddplager. Men, dersom du etter vektreduksjonen ikke klarer å holde vekten kommer disse plagene tilbake.

Ikke ufarlig med pulverdietter

Til tross for at pulverdietter er nøye regulert, har de også visse ulemper. Du kan nemlig få bivirkninger. Dette er de mest vanligste bivirkningene:

 •     Forstoppelse
 •     Tørr munn
 •     Frysninger
 •     Hodepine
 •    Svimmelhet
 •    Lavt blodtrykk
 •    Utmattelse
 •    Tørr hud
 •    Uregelmessig menstruasjon
 •     Hårtap

Bivirkningene er mildere med LCD enn VLCD.


Den største utfordringen gjenstår

En annen ulempe med vektreduksjon på VLCD og LCD er at du ikke lærer noe om det kostholdet du må ha for å gå ned i vekt eller holde vekten stabil vekt etter endt vektreduksjon.

Når du er ferdig med en pulverkur, må du altså legge om kostholdet på nytt. Du kan ikke gå tilbake til ditt opprinnelige kosthold fordi da kommer også kiloene tilbake. Studier viser at mer enn 50 % av de tapte kiloene kommer tilbake i løpet av 1-5 år etter vektreduksjon ved hjelp av pulverkurer. Det vanskeligste er altså å holde vekten, ikke selve vektreduksjonen.

Det er riktig nok normalt å gå opp et par kilo etter en slik type vektreduksjon. Dette skyldes at du muskulaturen får tilbake sitt glykogenlager så snart du begynner å øke ditt karbohydratinntak igjen. Glykogen binder vann i musklene og derfor øker vekten noe.

Beholde vektreduksjonen etter bruk av LCD- eller VLCD-produkter må du altså gjøre endringer med ditt opprinnelige kosthold. Og det er her de fleste mislykkes. Kanskje det er bedre å legge om kostholdet med en gang i stedet for å ty til pulverkurer først.

Kilder:
Rolland C og Broom I. The Effects of Very-Low-Calorie Diets on HDL: A Review. Cholesterol 2011 doi:10.1155/2011/306278.
Rössner S og Flaten H. VLCD versus LCD in long-term treatment of obesity. International Journal of Obesity 1997;21: 22-26.
Saris WHM. Very-Low-Calorie Diets and Sustained Weight Loss. OBESITY RESEARCH 2001;9(4):295-301.