Sjokolade, sunt eller bare godt?

Kan man bli avhengig av sjokolade?

Sjokolade inneholder kakao som er stappfull av flavonoider, en type antioksidanter som blant annet har vist seg å redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Jo mørkere sjokoladen er, desto mer kakao og antioksidanter inneholder den. Derfor er det sunnere å spise mørk sjokolade enn lys. Helst bør du velge sjokolade som inneholder minst 70 % kakao.

Artikkelen er levert i samarbeid med bramat.no.

Helse i hvert gram?
Mørk sjokolade har blant annet vist seg å kunne redusere blodtrykket, og minske risikoen for hjerte- og karsykdom. Det kan altså være sunt å spise litt sjokolade. Men, dessverre er det sikke slik at jo mer du spiser, jo sunnere er det. Kun så lite som 6,7 gram sjokolade per dag er bra for helsen. Dette tilsvarer en sjokoladerute om dagen. Selv om mørk sjokolade inneholder helsefremmende antioksidanter, er det altså ikke slik at sjokolade er ubetinget sunt.

Sjokolade = dårlig samvittighet
Spiser du mye sjokolade er sjansen derfor stor for at du går opp i vekt. Fettet i sjokolade er mettet, og dermed av den «farlige sorten» som øker risikoen for hjerte- og karsykdom. Derfor er det mange som får dårlig samvittighet når de spiser sjokolade.

Merkelig nok gjør denne samvittigheten at mange gjerne spiser mye sjokolade når de først har begynt. Det er akkurat som om man tenker at man like gjerne kan fortsette å spise når man først har «tapt» mot sjokoladesuget. Resultatet blir at man spiser til man blir kvalm, og nytelsen ved å spise sjokolade forsvinner til fordel for kvalme og dårlig samvittighet.

Avhengig av sjokolade?
Mange som er glad i sjokolade beskriver det som en slags avhengighet. De bare MÅ ha sjokolade, og når de først har begynt å spise klarer de ikke å stoppe.
Sjokolade inneholder mye sukker og fett, noe som i seg selv gjør at vi liker smaken og får lyst på mer. Men, det må være noe mer som gjør at vi får så lyst på sjokolade, for undersøkelser viser at vi ikke blir like «avhengige» hvit sjokolade som av mørk. Hvit sjokolade inneholder ikke kakao, så det må altså være selve kakaoen som gjør oss avhengige.

Kakao inneholder en hel rekke stoffer, der noen av dem i teorien kan være avhengighetsskapende. Forskere er likevel uenige om det virkelig er mulig å bli avhengige av sjokolade, rett og slett fordi det er en fryktelig liten mengde av disse avhengighetsskapende stoffene i sjokolade.


Tekst er delvis hentet fra boka «Tren deg sprek, spis deg slank» av Cathrine Borchsenius og Jill Jahrmann.