Denne studien kan dokumentere at inntak av flerumettet fett kan gi økt muskelmasse og lavere fettprosent sammenlignet lik mengde med mettet fett.
Denne nye forskningsartikkelen viser at mettet fett gir mer kroppsfett og mindre muskler enn flerumettet fett. Dette er den første studien på mennesker som viser at fettinnholdet i maten vi spiser ikke bare påvirker kolesterolnivået i blodet og risikoen for hjerte- og karsykdommer, men også er bestemmende hvordan kroppen lagrer fettet. Å legge på seg ved hjelp av kalorier fra flerumettet fett, ser ut til å gi en økning i muskelmasse og mindre fettvev sammenlignet med overspising av lik mengde med mettet fett.
Dette er det forskere fra Uppsala Universitet som rapporterer i en ny studie publisert i American journal Diabetes.
Studien
Forsøkspersonene, 39 unge voksne menn og kvinner med normal vekt, inntok 750 kalorier ekstra per dag i syv uker. Målet var å gi en vektøkning på 3 prosent av utgangsvekten. De ekstra kaloriene ble inntatt i form av muffins med høyt fettinnhold.
Halvparten av forsøkspersonene spiste fett- og kaloririke muffins med fett hovedsakelig fra flerumettet fett, mens andre halvparten spiste muffins med hovedsakelig mettet fett. Begge muffinstypene innhold like mye sukker, karbohydrater, fett og protein. Den eneste forskjellen var fett-typen.
Endring i fettprosent og muskelmasse ble målt ved hjelp av MRI-skanning før og etter vektøkningen.
Aktiviteten til gener som styrer det viscerale fett i magen ble målt før og etter vektøkningen til forsøkspersonene.
Resultat
Selv om begge forsøksgruppene fikk lik vektøkning, gav inntak av muffins med mettet fett en større økning i fettmengde rundt lever og magen sammenlignet med forsøksgruppen som inntok flerumettet fett. Også økning i total fettmengde var større hos forsøkspersonene som spiste mettet fett sammenlignet med forsøkspersonene som spise flerumettet fett.
Økning i muskelmasse var tre ganger høyere hos forsøkspersonene som spise flerumettet fett sammenlignet med mettet fett.
Fett rundt lever og visceralt fett ser ut til å forstyrre kroppens forbrenning. Funnene fra denne studien er derfor viktige for personer med metabolske sykdommer som diabetes. Dersom funnene om at flerumettet fett kan gi en økning i muskelmasse vil bli bekreftet i fremtidige studier, er dette også resultater som er av interesse for eldre som vil opprettholde/eller øke muskelmasse for å redusere risiko for tidlig død.
Risiko for utvikling av diabetes og kardiovaskulære sykdommer er mer avhengig av hvor fettlagrene er på kroppen enn hvor mye fett kroppen har. Visceralt fett sammen med store fettlager rundt lever, gir økt risiko for utvikling av type 2 diabetes. Her brukes det ofte medisiner og kostholdsendringer for å redusere disse fettlagrene. Flere andre studier viser at inntak av flerumettede fettkilder som planteoljer og nøtter gir redusert risiko for diabetes type 2. Årsaken til dette er fortsatt uklart.
Denne studien kan kanskje forklare denne sammenhengen ved å vise at flerumettet fett kan påvirke kroppssammensetningen bedre sammenlignet med mettet fett.
Studien viser også at et stort inntak av mettet fett aktiverer et gen i fettvevet vårt som øker lagringen av fett i magen. Flerumettet fett kan «slå på» gener i det viscerale fettet som kan gi reduksjon i fettlagringen samt økt sukkerforbrenning. Men det påpekes at det kreves mer forskning på dette området for å forstå hvordan dette virker på mennesker.
Kilde: Diabetes. 2014 Feb 18. Overfeeding Polyunsaturated and Saturated Fat Causes Distinct Effects on Liver and Visceral Fat Accumulation in Humans.Rosqvist F1, Iggman D, Kullberg J, Jonathan Cedernaes J, Johansson HE, Larsson A, Johansson L, Ahlström H, Arner P, Dahlman I, Risérus U.Author information 1Clinical Nutrition and Metabolism, Department of Public Health and Caring Sciences, Uppsala University, Sweden.
http://www.sciencedaily.com/