Råd til å komme i sommerform!

Sommeren er like rundt hjørnet og mange ønsker seg en kropp som tar seg godt ut med lite klær på.  Her kan du lese om hvordan gode kostholds- og treningsvaner, og ikke skippertak, hjelper deg.

Med sommeren like rundt hjørnet er det mange som blir fristet av lettvinte og raske løsninger for å gå ned i vekt.  I løpet av vinteren har vi koset oss meg mye god mat og drikke og hatt på oss tykke lag med klær.  Nå begynner våren å nærme seg og vi går med færre lag klær.  Kanskje oppdager vi at magen har blitt litt større enn i fjor? Ønsket om å bli kvitt det overflødige til sommerens strandturer blir stor.  Det vanlige spørsmålet som mange stiller seg er: ”Hvordan bli kvitt magen til sommeren?”  Dette spørsmålet gir som regel bare en kortvarig løsning.  Et bedre spørsmål er: ”Hvordan bli kvitt den store magen for godt?”.  Da slipper du å gjenta det forrige spørsmålet hver vår og kun ty til enkle og kortvarige løsninger.

Dersom du har problemer med å holde vekten permanent, er det sannsynligvis fordi du har feil holdning til ernæring og kosthold.  For de fleste av oss er løsningen på sommerformen et program som består av de siste slankeprogrammene som vi slutter å bruke når sommeren er over.  Det å gå ned i vekt er enkelt, det vanskelige er å holde den der. I stedet for å se etter enkle løsninger, må vi utvikle bedre spise- og trenevaner som er mulig å opprettholde over lang tid. I stedet for å gå på og av slankekurer, trenger vi en endring i vår livsstil som gjør trening og kosthold som en viktig del hverdagen vår. Små endringer i våre daglige vaner vil over tid kan gi mange endringer til kroppen og bedre helse.

Vane 1
Den første vanen du må utvikle er å følge med i ditt daglige kaloriinntak.  Kalorier teller. Menneskelig fysiologi tilsier at skal du gå ned i vekt må du innta færre kalorier enn du bruker.  For mye kalorier gjør at overskuddet blir lagret som fett.  Det er viktig å være klar over at du ikke må sulte for å gå ned i vekt.  Du kan faktisk spise mye og fortsatt bli slankere ved å spise små men hyppige måltider. Fem-seks måltider, hvor hvert blir spist med ca.3 timers mellomrom, vil gi kroppen muligheter til å ta opp og bruke næringsstoffene, gi deg stabilt blodsukker og insulinnivå og øke ditt energinivå.  Små hyppige måltid vil også redusere fettlagring ved å gi bedre kontroll på porsjonsstørrelsene og aldri gi kroppen din mer kalorier den kan utnytte.
Trikset er å redusere kaloriinntaket litt under det som er behovet ditt.  Men det viktige å ikke redusere for mye.  Kvinner kan vanligvis ha et kaloriinntak på ca. 1400-1800 kalorier per dag og menn ca. 2200-2600 kalorier per dag.  Det finnes slankekurer som baserer seg på få kalorier, ofte under 1000 kalorier per dag.  Denne tilnærmelsen gir rask vektnedgang, men virker ALDRI i det lange løp.
Mange innehar den oppfatningen at de kan hoppe over måltid eller sulte bort fett ved å ikke spise i det helet tatt.  Men så enkelt er det ikke.  Ved et for lite matinntak vil kroppen vår være en effektiv ”fettlagringsmaskin”.  Konsekvensen av for lite matinntak er en reduksjon i muskelmasse og hvileforbrenning, som gjør at fettlagrene blir større.

Vane 2
Den neste vanen er å sørge for at kaloriene du inntar består at riktig fordeling av næringsstoffer (karbohydrater, protein og fett).  Hvert måltid bør bestå av ca. 30 % protein, ca. 55 % karbohydrater og 15 % fra fett.
For å opprettholde et høyt energi nivå , er de beste karbohydratene hele kornsorter og grovt brød, poteter, brun ris, bønner, grønnsaker og frukt.  God kilder til protein er egghviter, meieriprodukter med lite fett, kylling uten skinn, kalkun, fisk og rødt kjøtt.  Fett bør holdes på et minimum, men å kutte ut all fett er ikke nødvendig.  Essensielle fettsyrer er like viktig som aminosyrer, vitaminer og mineraler.  Ditt kosthold bør bestå av variert mat, og helst minst mulig ferdigprodusert mat.
Skal du ned i vekt, gjør det over lang tid.  Alle ønsker raske resultater, men du kan ikke gjøre om lang tid med inaktiv livsstil og dårlig kosthold over natten.  Dersom du klarer å gå ned cirka en halv kilo per uke er sjansen større for å gjøre det permanent.  Mange slankekurer lover rask vektnedgang.  Kurer som ”høyprotein-lav karbohydrat” er eksempel på dette.  Men mye av vekttapet skyldes reduksjon av væske og muskler.  Det er bedre å ha fokus på endringer i kroppssammensetning enn hvor mange kilo som går bort.  Det kan hjelpe deg å skille mellom tap av fettvekt og muskelvekt.  Å gå ned 3-4 kg pr. uke dersom det er muskelmasse er ikke lurt!


Vane 3

Den viktigste vanen å tilegne seg er trening.  Kostholdet er halve jobben, treningen den andre halvdelen.  Utholdenhetstrening er den virkelige løsningen.  Aktiviteter som sykling, gåturer, jogging, langrenn og roing er gode øvelser for å brenne fett.  Tren minst 30 minutter, 3-5 ganger per uke for best mulig resultater.  Styrketrening er også viktig da muskelmasse er med på å gi økt hvileforbrenning.  Med andre ord, mer muskler gir bedre fettforbrenning gjennom hele dagen også når du sitter i ro.

Det ligger i menneskets natur å søke etter lettvinte løsninger.  Men når det kommer til det å redusere fettmengden, er det ingen snarveier.  Det er lett å falle for de ”hotteste” slankekurene, den nyeste slankepillen, men resultatene disse produktene gir er vanligvis avkortvarig karakter. 

Hopp av ”slanke berg og dal banen” med en gang og jobb med å utvikle vaner som du er i stand til å holde resten av livet.  Det vil kreve litt mer disiplin, tålmodighet og hardt arbeid, med til slutt gir dette resultater!