Proteintilskudd – spiller tidspunktet for inntak noen rolle for prestasjon?

Forskere har undersøkt om tidspunktet for inntak av proteintilskudd betyr noe for utvikling av styrke og kroppssammensetning (forhold mellom fettmasse og muskelmasse).

Undersøkelsen testet 33 menn i en 10 ukers periode hvor de utøvde styrketrening og inntok proteintilskudd.  De 33 deltakerne ble delt inn i følgende grupper; en gruppe (13 personer) som fikk proteintilskudd enten morgen eller kveld, en gruppe som fikk proteintilskudd umiddelbart etter trening og en kontrollgruppe (7 personer) som ikke fikk noen form for kostholdstilskudd.

Under testperioden ble alle forsøkspersonene testet i sin maksimale styrke (1RM) i benkpress og knebøy samt måling kroppssammensetningen.

Resultatene viste at alle tre gruppene fikk en signifikant økning i maksimal styrke i testøvelsene, men ingen signifikant forskjell mellom gruppene.

Det ble heller ikke målt noen endring i kroppsmasse eller fettprosent i noen av de ulike testgruppene.

Forskerne mener at denne undersøkelsen indikerer at det ikke spiller noen rolle hvilket tidspunkt på dagen du inntar proteintilskudd når du utøver styrketrening med tanke på å øke styrke og endre kroppssammensetningen.  I denne sammenheng gjelder det den 10 ukers testperioden målingen foregikk.

Kilde: Effect of Protein-Supplement Timing on Strength, Power, and Body-Composition Changes in Resistance-Trained Men
Jay R. Hoffman, Nicholas A. Ratamess, Christopher P. Tranchina, Stefanie L. Rashti, Jie Kang, Avery D. Faigenbaum
IJSNEM, 19(2), April 2009 for Vol. 19, Iss. 2