«Pappakroppen» er farlig for barna

– Denne trenden er både uheldig og farlig. Vi nordmenn har et stort problem, sier Cornelis Elander.

Den siste uken er det mannekroppen som har fått spotlyset på seg. Og denne såkalte «pappakroppen» er heller ikke redd for å bli sett. Tvert i mot står han der med rak rygg – og ølmage – midt i rampelyset. «Pappakroppen» er nemlig ikke stram og muskuløs. Nei, denne er utrent, formfull og gjerne med en en mave som vitner om litt for mange øl og litt for mye pizza. Og det er han stolt av.


Stjernekroppen vs pappakroppen

Med emneknaggen  #dadbod blir den ikke overtrente, men heller ikke overvektige mannekroppen hyllet i sosiale medier i USA. Og i hollywood der «alle» strever etter å vise den perfekte kroppen i rampelyset, har faktisk også «pappakroppen» blitt vist frem i sosiale medier.

Skuespiller Leonardo Dicaprio er visstnok «det perfekte eksempelet på Dad Bod», ifølge blant andre britiske «The Mirror».

Cornelis ElanderDen norske Holywood-treneren, Cornelis Elander, mener trenden er livsfarlig. Bokstavlig talt.

– Denne trenden er både uheldig og farlig. Vi nordmenn har et stort problem når over halvparten av oss blir kategorisert som overvektige. Vi trenger faktisk å trene mer, ikke mindre, sier Elander til Trening.no.

Debatten har fått mye oppmerksomhet her hjemme, etter at Elander skrev et innlegg på bloggen sin om hvor farlig og uforsvarlig han mente denne ufarliggjøringen og «hypen» rundt denne trenden var.

Les også: Få en sterk og smidig sommerkropp


Bolle-Norge

«Pappakroppen» ufarliggjør det å ha en usunn livsstil. Vi unner oss allerede alt for mye kosemat her i Norge, mener Elander.

Når Hollywood-treneren er hjemme i Norge, reagerer han på hvor mye folk koser seg meg boller og vafler – hver dag.

– Folk kjøper «tre for to» på vei hjem fra jobben alt for ofte. Og spiser alle tre bollene selv. Det er veldig mye kos her i Norge, sier den personlige treneren.

Og ja, vi blir bare større og større rundt midjen her i landet. I følge Folkehelseinstituttet beveger kun tre av 10 voksne seg nok. Også flere unge får hjerteinfarkt. I 2030 vil hele 76 prosent av norske menn være overvektige. Det spår en ny rapport fra Verdens helseorganisasjon (WHO) i samarbeid med en britisk forskergruppe.

Elander mener det er viktig å legge til rette for flere forebyggende tiltak hos barn og unge. Før «pappakroppen» tar dem.

Les også: Tren hele kroppen tre ganger i uka


«Pappakropp»-forebygging

Elander mener det er viktig at barn og unge gjøres oppmerksom på viktigheten av et sunt kosthold og nok mosjon, for å unngår at de havner i et slikt usunt mønster som voksne.

– Men er det ikke nok kropspress på barn og ungdom fra før?

– Jeg mener skolene må få mer fokus på en sunn livsstil. Det må for eksempel ikke kuttes i heimkunnskapen, men heller bruke den til å lære om sunn mat. I tillegg må kantinene skjerpe seg. Bort med kokosbollene, mener Elander.

– Dette er kanskje ikke så populære tiltak, men noe må gjøres. Helsemyndighetene ser med stor bekymring på dette. Det er en mørk fremtid, fortsetter Elander.


Pappa(kroppen) har et ansvar

Elander mener fedre med slike såkalte «pappakropper» burde tenke litt på hva de er – nettopp fedre.-

– De har et ansvar som fedre. De burde jo være et forbilde for barna sine. Et sunt forbilde. En pappa skrev til meg nylig på bloggen at nå har han nettopp begynt å trene, fordi han har et ansvar. Som far. Det synes jeg var fint, sier Elander, og fortsetter.

– Du er en rollemodell, og du må jo bygge en helse for å være der for barna dine i fremtiden.

Du må også huske på å leve sunt om du nettopp håper på å bli far. Har du den såkalte «pappakroppen» er det nemlig mindre sjanse for at du nettopp kan bli pappa. Overvektige og dårlig trente menn har nemlig dårligere sædkvalitet, viser flere typer forskning.