Palmeolje truer miljøet og helsen vår!


Foto: Greenpeace

Palmeolje truer både miljøet og helsen
Verdens mest populære matolje bidrar til å ødelegge regnskogene, klimaet og helsen din.

De fleste matoljer er sunne. Palmeolje er et unntak, fordi den inneholder store mengder mettet fett – omtrent like mye som melkefett.
Palmeoljen finnes i en lang rekke dagligvarer, og skjuler seg ofte bak betegnelsen vegetabilsk olje eller fett.

Spiser opp regnskogen
Regnskogfondet og Grønn Hverdag har kartlagt over 550 matvarer fra 19 norske matvareprodusenter, og tallene er dystre. Hele 340 matvarer i undersøkelsen inneholder den miljøskadelige og usunne palmeoljen.

Se palmeoljeguiden her

– Hvert år blir enorme regnskogsområder brent eller hugget for å etablere palmeoljeplantasjer. Denne oljen ender til slutt opp på matbordet til norske forbrukere, som spiser opp regnskogen bit for bit, sier daglig leder i Regnskogfondet, Lars Løvold, til Grønn Hverdag.

Høyt innhold i ferdigmat og margarin
Det høye innholdet av mettet fett i palmeoljen bidrar til å øke det farlige kolestrolet i blodet, noe som kan føre til hjertesykdommer. Enkelte matvarer inneholder så mye som 70 prosent palmeolje. Blant verstingene er blant annet Nugatti, Cheese Doodles fra OLW, diverse brune sauser fra Toro og tortillas fra Old El Paso.


Foto: Scampix

Palmeolje brukes også som ingrediens i flere varianter babygrøt, fra produsentene Néstle og Småfolk.

Skal bli bedre
Etter økt press fra media den siste tiden velger flere og flere produsenter nå å fjerne palmeolje fra sine produkter.

Mills har gått ut og informert om at de i år skal erstatte all palmeolje i sine produkter med andre vegetabilske oljer.  Også Toro lover å bli helt fri for palmeolje i sine produkter i løpet av 2012. 

EU har bestemt at alle som produserer emballerte dagligvarer må merke dem med hvilken type fett som er brukt. Dette skjer tidligst om tre år. Inntil da er merkingen frivillig.
Imens kan soya, raps – og olivenolje inntas med god samvittighet.