Omega 3 – Ingen garanti for god hjertehelse

En ny meta-analyse viser at inntak av omega 3 ikke nødvendigvis beskytter hjertet ditt.

Vi får i oss omega 3 via mat vi spiser (for eksempel fet fisk) og via tilskudd.  I dag anbefales det daglig inntak av omega 3 for å beskytte mot hjerte og karsykdom, og spesielt omega 3-fettsyrene DHA og EPA anses som viktige i kampen mot hjerte og karsykdom.  Forskningen er likevel ikke helt klar på hvor effektivt omega 3 beskytter hjertet vårt. Greske forskere bestemte seg for å slå sammen flere studier for å finne ut om økt omega 3 inntak gav bedre hjertehelse.

20 studier med 68 680 pasienter totalt ble inkludert i meta-analysen. Gjennomsnittlig ble doser på 1.51 gram omega 3 gitt til pasientene og dosene varierte fra 0.24 gram til 3.4 gram. Placebo varierte mellom forskjellige vegetabilske oljer eller oljerike kosthold. Studier på under 1 år ble ekskludert for å gi nok tid til for å finne effekt av omega 3.

Meta-analysen fant ingen effekt av økt inntak av omega 3 i forebygging av hjerte og karsykdom. Bør vi kutte ut å ta omega 3 tilskudd?

Omega 3 viktig for helsa

Omega 3 er en essensiell fettsyre. Det vil si at den er nødvendig for kroppen vår og at vi må få den tilført via kostholdet i en eller annen form. Du vil kunne klare å få i deg nok om du fokuserer på inntak av fet fisk hver dag. Omega 3 er ikke bare viktig for hjerte og karsykdom, men også ellers for helsa vår. Det meta-analysen viser er at omega 3 alene ikke kan ses på som et mirakelmiddel som vil redusere forekomsten av hjerte og karsykdom. Det er mange faktorer som spiller inn og omega 3 er en av dem. En svakhet med meta-analysen er at den ikke viser utgangspunktet til pasientene. Det er fullt mulig at de allerede via vanlig kosthold fikk i seg tilstrekkelige mengder omega 3, slik at et tilskudd ikke fikk noen ekstra effekt. Det trenger derimot ikke bety at omega 3 ikke beskytter mot hjerte og karsykdom.

Studiene har varighet på 1 til litt over 6 år, og det er mulig at det trengs lengre tid for å oppnå beskyttende effekt av omega 3. De fleste studiene har varighet på 1-3 år. I tillegg er deltakere i snitt godt over 60 år (snitt på 68) og det er mulig at omega 3 har en mer forebyggende effekt gjennom jevnt inntak i de yngre dager.

Meta-analysen viser at du ikke slipper unna med å ta tranen din hver morgen og leve usunt resten av dagen. Forebygging av hjerte og karsykdom handler om sunt kosthold over hele fjøla og mye fysisk aktivitet. Å fokusere for mye på en enkelt faktor kan ta fokuset bort fra det store bildet som virkelig teller. Vi skal likevel være obs på råd om å ta bort omega 3 basert på denne meta-analysen. Omega 3 bør fortsatt være en viktig liten brikke i ditt store bilde.

Referanse
Rizos et al (2012) Association between omega-3 fatty acid supplementation and risk of major cardiovascular disease events. A systematic review and meta-analysis. JAMA. 308(10): 1024-1033.