Nytt Omega-3 tilskudd effektivt mot astma

Forskere har funnet et nytt Omega-3 tilskudd utviklet fra blåskjell som virker effektivt mot astmasymptomer som skyldes trening.

Det nye Omega-3 tilskuddet som er utviklet fra blåskjell fra New Zealand gav forbedret lungefunksjon og reduserte betennelser i luftveiene.

Funnene i denne studien er lik det som er funnet i studier hvor det er brukt fiskeolje, men dette Omega-3 tilskuddet krever mye mindre doseringer.

Studien som er publisert i the journal Respiratory Medicine, fant en 59 prosent forbedring i lungefunksjonen etter fysisk anstrengelse, en reduksjon i betennelse i luftveiene, reduserte symptom og et lavere forbruk av astmamedisin.

Forskerne mener at dette tilskuddet ikke bare gjør at du vil føle deg bedre, men det vil også gi deg bedre idrettsprestasjoner.

Astma som utløses etter anstrengende trening gir en akutt innsnevring av luftveiene, noe som gjør det vanskelig å puste.  Andre symptom kan være hosting, tilstramming i brystet og utmattelse.

Cirka 90 prosent av alle som har astma opplever dette, som også er å finne blant ca. 10 prosent eller flere toppidrettsutøvere og så mye som 10 prosent av den generelle befolkningen uten astma.

Tilskuddet som det refereres til i denne studien har navnet Lyprinol/Omega XL. Tilskuddet inneholder et patentert ekstrakt (PCSO-524) av fettsyrer fra en type blåskjell fra New Zealand. Tilskuddet er blandet med olivenolje og vitamin E.

Tidligere studier som har testet PCSO-524 har funne at dette ekstraktet kan være effektivt i behandling av benskjørhet, leddgikt (revmatoid artritt) og kronisk inflammatorisk tarmsykdom.

Studien
Forsøkspersonene var 12 menn og 8 kvinner i alderen 20 til 24 år som alle hadde diagnosen treningsutløst astma. Alle forsøkspersonene brukte medisin i form at inhalerere. Studien pågikk i 8 uker. I tre uker tok forsøkspersonene placebopiller.  De tre neste ukene fikk de Omega-3 tilskudd, mens de to siste ukene spiste de normalt kosthold uten noen form for tilskudd.

For å måle endringer i forekomst av astmasymptom ble det gjennomført pustetester etter hver periode sammen med målinger av lungefunksjon og betennelsesnivå i lungene samt det ble spurt etter hvor hyppig astmamedisin ble brukt under hver periode.

Kilde:
Marine lipid fraction PCSO-524™ (lyprinol®/omega XL®) of the New Zealand green lipped mussel attenuates hyperpnea-induced bronchoconstriction in asthma. Mickleborough TD, Vaughn CL, Shei RJ, Davis EM, Wilhite DP. Source School of Public Health-Bloomington, Department of Kinesiology, Human Performance and Exercise Biochemistry Laboratory, 1025 E. 7th St. SPH 112, Bloomington, IN 47404, USA. Electronic address: tmickleb@indiana.edu.