Lorcaserin – en pille som endelig fungerer?

En ny slankepille ser dagens lys, og aviser og andre medier hiver seg på. En nylig studie viste lovende resultater for pillen, men hva sier egentlig denne studien oss?

Lorcaserin er et virkestoff som påvirker serotoninnivåene i kroppen slik at appetitten vår reduseres. Tidligere forsøk på å påvirke serotoninnivået i kroppen har også påvirket hjertet, slik at risikoen har vært for stor. Lorcaserin påvirker derimot ikke hjertet, og har potensialet til å være et ekstra hjelpemiddel for de som sliter med stor appetitt som medfører overvekt.

I 2008 ble det gjort et forsøk over 12 uker med overvektige menn og kvinner (1). Deltakerne mottok enten placebo eller Lorcaserin i 12 uker, uten noen kostholdsendring eller endring i treningsvaner. Behandling med Lorcaserin medførte vekttap på 1.8 – 3.6 kg i løpet av de 12 ukene, avhengig av dosering. Større daglig dose gav større vekttap. Placebogruppa hadde bare et vekttap på 0.3 kg. Denne studien viste med andre ord potensialet for pillen, men den måtte testes over lengre tid.

I 2010 ble publisert en studie som hadde gått over 2 år (2). 1 år med vektreduksjon, og 1 år med vedlikehold. Denne har nylig fått media til å skrive om slankepillen som faktisk fungerer. I denne studien deltok over 3000 deltaker. Deltakerne mottok enten pillen eller placebo to ganger daglig. I tillegg fikk deltakerne kostholds- og treningsveiledning 1 gang i mnd. Kort fortalt skulle de redusere kaloriinntaket med 600 kcal og bevege seg med moderat intensitet i minst 30 minutt hver dag.

Etter 1 år hadde gruppa som mottok pillen gått ned ca 7 kg, mens gruppa som mottok placebo hadde gått ned 3 kilo. I tillegg var det flere deltakere som reduserte over 5 % og over 10 % av sin kroppsvekt med bruk av pillen enn uten. Gruppen som fikk pillen hadde i tillegg en større forbedring i en del markører for hjerte og karsykdom. Men det er vanskelig å si om dette kommer av pillen eller av selve vektreduksjonen. Etter 1 år gikk de over til å vedlikeholde vekten, og de som mottok pillen hadde større grad av vedlikehold enn de som ikke mottok pillen. Forskerne konkluderte med at pillen kunne gi en liten hjelp til de som sliter med overvekt på grunn av for stor appetitt.

Til ettertanke

Det er fort gjort å bli gira når vi hører det kommer en pille som kan gjøre oss slanke. Tanken på å kunne sitte i sofaen å kose oss ned i vekt er fristendene. Men det er flere ting som er viktig å huske på. Forskerne som utførte studiene nevnt over har en stor økonomisk gevinst av å få et positivt resultat (siden de også jobber for firmaet som skal selge pillen). Det er en fordel at en uavhengig forskningsgruppe etterprøver resultatene før vi sikkert kan gi anbefaling om bruk av Lorcaserin som slankemiddel. Resultatene er heller ikke til å rope hurra for.

Om 5 kilo ekstra vekttap er verdt pengene du må bruke på å ta en pille 2 ganger pr dag i 1 år, vel det er en diskusjonssak. Det er også viktig å huske på at den appetittdempende effekten avtar når en slutter å bruke pillen. Du må med stor sannsynlighet bruke pillen resten av livet for ikke å gå opp de kiloene pillen hjalp deg å miste. Ser en dette i lys av at å øke proteinmengden i kostholdet har gitt lignende resultater, så er det kanskje ikke verdt pengene?

Kilder
1. Smith et al (2009) Lorcaserin (APD356), a Selective 5-HT2C Agonist, Reduces Body Weight in Obese Men and Women. Obesity. 17(3): 494-503.

2. Smith et al (2010) Multicenter, Placebo-Controlled Trial of Lorcaserin for weight management. N Engl J Med. 363: 245-256.