Antidoping Norge har en restriktiv holdning til bruk av kosttilskudd. Antidoping Norge garanterer ikke for innholdet i slike produkter.
Hva har kosttilskudd med doping å gjøre?
Kosttilskudd, naturmidler og naturpreparater er ikke legemidler og reguleres av matlovgivningen. Det er ingen offentlig kvalitetskontroll før disse produktene kommer på markedet, og produktene som tilbys kan ha varierende kvalitet.
Med kosttilskudd mener vi både sportsprodukter, vitamin- og mineraltilskudd og ergogene tilskudd som øker eller påstås å øke prestasjonsevnen (eks. kreatin, koffein, kamitin og ginseng).
Erfaring har vist at det er en viss risiko for at enkelte kosttilskudd kan være forurenset, det vil si at produktet inneholder forbudte stoffer på dopinglista uten at det står oppført på varedeklarasjonen.
Idrettsutøvere må derfor ha et svært bevisst forhold til bruk av kosttilskudd. Både norske og utenlandske utøvere har blitt utestengt for doping på grunn av forurenset tilskudd.
Husk at også kosttilskudd kjøpt i Norge kan være forurenset.
Kostholdet er viktig
For at du skal kunne prestere på ditt beste er det viktig med riktig trening, godt kosthold, god restitusjon og nok søvn. Idrettsutøvere bør ha et variert og energirikt kosthold slik at kroppen får den energien og de næringsstoffene den trenger. Kosttilskudd er ikke et alternativ til et godt kosthold. Det er heller aldri en snarvei til gode prestasjoner. Mer vitaminer og mineralstoffer enn du trenger gir ingen ekstra effekt.
Sørg for å få i deg nok og riktig sammensatt mat og drikke både før, under og etter trening/konkurranse. Olympiatoppen har mye informasjon om kosthold for idrettsutøvere på sine nettsider: www.olympiatoppen.no
Et variert og energirikt kosthold vil i de aller fleste tilfeller være tilstrekkelig for å dekke næringsbehovet, også for idrettsutøvere.
Hva skjer når en idrettsutøver avlegger positiv dopingprøve etter bruk av kosttilskudd?
Utøver er selv ansvarlig for forbudte stoffer som blir funnet i kroppen, uavhengig av hvordan utøver har fått det forbudte stoffet i seg. Dette er et viktig prinsipp i det internasjonale regelverket (World Anti-Doping Code).
Derfor er det viktig at du som idrettsutøver, vurderer risikoen ved bruk av kosttilskudd og forstår ditt personlige ansvar.
En utøver som avlegger positiv dopingprøve etter bruk av forurenset kosttilskudd, risikerer å bli utestengt fra organisert idrett.
Hvordan redusere risikoen for inntak av forbudte stoffer ved bruk av kosttilskudd?
Trening, livsstil og kosthold bør være optimalisert før en idrettsutøver vurderer bruk av kosttilskudd. Vi anbefaler idrettsutøvere å søke råd hos ernæringsfysiolog eller lege før de eventuelt tar i bruk kosttilskudd.
Risikovurdering av kosttilskudd
Olympiatoppen har foretatt en risikovurdering av kosttilskudd, der de har klassifisert kosttilskudd i ulike risikogrupper.
Generelt bør utøvere være skeptiske til kosttilskudd som påstås å øke prestasjonsevnen. For eksempel har kosttilskudd som reklamerer med ”muscle building” eller ”fat burning” erfaringsmessig høyere risiko for å inneholde forbudte stoffer.
Ord som ”herbal” (urter) og ”natural” betyr ikke nødvendigvis at produktet er trygt å bruke.
Spørsmål knyttet til risikoen for forurensing av et enkelt kosttilskudd/merke skal rettes direkte til produsent/leverandør.
Kilde: www.antidoping.no (http://www.antidoping.no/internett/medisinsk-info/kosttilskudd/)