Kosthold ABC – Vitaminer og mineraler

I andre del av Kosthold ABC skal vi se på noen små næringsstoffer med stor betydning for vår helse.

I første del av Kosthold ABC kunne du lese om de store næringsstoffene karbohydrater, fett og protein. Like viktig, men kanskje ikke så mye nevnt, er mikronæringsstoffene. Mikronæringssstoffene deles grovt inn i vitaminer og mineraler. Verken vitaminene eller mineralene tilfører kroppen energi, men er likevel viktig for at kroppen vår skal fungere optimalt.

Vitaminer
Vitaminer er definer som organiske stoffer som vi mennesker trenger i små doser for at stoffskiftet vårt skal fungere normalt. Vi kan ikke produsere dem selv og mangel på disse stoffene vil føre til sykdom. Et stoff kan dermed ikke bli klassifisert som et vitamin før det har en klar funksjon i stoffskiftet vårt og mangel på det stoffet alene medfører en eller annen mangelsykdom. Vitaminer gir oss ikke energi slik makronæringsstoff gjør, men fungerer som essensielle linker og regulatorer i energifrigjørende prosesser. De kontrollerer i tillegg vevsoppbygning og beskytter integriteten i cellenes membraner.

Vi deler vitaminene inn i to hovedgrupper: fettløslige vitaminer og vannløslige vitaminer.
Det finnes fire fettløslige vitaminer – Vitamin A, D E og K. Disse kan lagres til en viss grad i fettvev (hovedsakelig i leveren) og vi er ikke så avhengig av daglig inntak så lenge vi får nok over tid. 
Vi har ni forskjellige vannløslige vitaminer – 8 fra vitamin B gruppen og vitamin C. I vitamin B gruppen finner vi vitamin B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantotensyre), B6 (pyridoxine), B9 (folat), biotin og B12 (cobalamin).

Enkelte vitaminer er egentlig noe vi kaller vitamers, stoff som har samme funksjon og som er veldig like kjemisk sett. Vitamin B6 er for eksempel seks stoff med samme funksjon. Hvert enkelt vitamin har viktige oppgaver i kroppen og det er dermed viktig å få tilført tilstrekkelig. I tabellene under ser du en oversikt over kilder til de diverse vitaminene.

Mineraler
Mineraler er uorganiske stoffer som kroppen vår trenger i større eller mindre doser for å fungere optimalt. 4 % av kroppen vår består av mineraler. Vi deler mineralene inn i to grupper: mineraler og sporstoffer. Mineralene trenger vi mer enn 100 gram av daglig og sporstoffene trenger vi mindre enn 100 gram av daglig.

Mineraler har mange forskjellige oppgaver i kroppen. Blant annet gir de struktur til dannelse av beinvev og tenner, hjelper til med å vedlikeholde hjerterytmen, bidrar under muskelkontraksjon, påvirker nervenes ledningsevne og syre-base balansen i kroppen. Mineraler kan i tillegg regulere stoffskiftet ved å bli en del av enzymer og hormoner. I tabellene under er det en oversikt over mineraler og sporstoffer og i hvilke matvarer du finner de forskjellige.

I de fleste tilfeller der du spiser et kosthold på 2000 kcal eller mer og varierer matvarene, så får du i deg tilstrekkelig med vitaminer og mineraler. Likevel er det noen vitaminer og mineraler vi kan få for lite av. Vitamin D får vi stort sett i oss via fet fisk og egg. Kalsium får vi stort sett i oss via melk og melkeprodukter. Folat er i tillegg en vitamin jeg ofte ser folk ha lavt inntak av når de ligger på 1800 kcal eller mindre. Spiser du lite fet fisk bør du vurdere tilskudd av tran. Har du lavt inntak av melk og melkeprodukter bør du være flink med å innta andre kilder til kalsium daglig. Du kan blant annet få kjøpt vann med kalsium. Er du usikker kan du bruke tilskudd på dager der du føler du spiser dårlig, men på lang sikt er mat å foretrekke siden vi får i oss en haug med andre stoffer som vi kjenner mer eller mindre til virkningen av.

Referanse
1. McArdle WD, Katch FI & Katch VL (2001) Exercise physiology: Energy, nutrition and Human performance. 5th Edition. Lippincott Williams & Wilkins,    Philadelphia.

Kilde
Nes et al (2006) Ernæringslære. Gyldendal norske forlag. 5. Utgave.