Kan kosttilskudd redde ungdom fra steroider?

Personlig trener og livsstilscoach for Proteinfabrikken, Cornelis Elander, mener en grunn til at ungdom  misbruker anobale steroider, er mangelen på kunnskap om kosttilskudd.

Elander mener det er for lite fokus på lovlig kosttilskudd som proteinpulver, kreatin og måltidserstattere i Norge.

Et alternativ for unge gutter
Unge gutter som er misfornøyde med kroppen sin bør tilbys et alternativ til steroider, mener Elander.
–  Mange av profilene i norsk media råder bevisst ikke unge gutter [eller andre] til å bruke sunt kosttilskudd, selv om dette i mine øyne faktisk kunne ha hjulpet dem, og ikke minst forhindret mye av den stadig økende bruken av ulovlige preparater i Norge, sier livsstilscoach Elander til trening.no fra hjemstedet sitt i Los Angeles.

Les også: Må vi ta kosttilskudd?

Anders SolheimDaglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, mener imidlertid at det ikke er nødvendig med kosttilskudd, så lenge man spiser riktig mat.

–  Det er viktig å være klar over at et sunt og variert kosthold dekker kroppens behov for næringsstoffer, selv for dem som trener mye og hardt. Om du trener mye, har du stort proteinbehov. Men et proteinrikt kosthold dekker dette behovet, og inneholder dessuten andre næringsstoffer du ikke nødvendigvis får gjennom et proteintilskudd. Faktorer som sunt kosthold, riktig trening, god motivasjon og tilstrekkelig hvile har større betydning for treningseffekten enn bruk av kosttilskudd, sier Solheim til trening.no.

–  Kosttilskudd er tabu i Norge
Elander er enig i at det er viktig med et sunt kosthold i bunn, men mener samtidig det er nødvendig med kosttilskudd som et supplement.
– Mange tør generelt ikke å informere om bruk av sunt tilskudd som kreatin, proteinpulver, og måltidserstattere som et supplement til vanlig mat. Dette fordi det ofte er litt tabu i Norge, mens det er en selvfølge om du ønsker god og riktig effekt av treningen her i USA.

Les også: Kort og godt om proteiner

Cornelis ElanderElander jobber som Personlig Trener i Hollywood til vanlig. Han sier han daglig får e-post fra gutter helt ned i 13–15 års-alderen som spør «hva de må ta» for å bli større.
–  Selv om jeg holder til i L.A. blir jeg ofte sjokkert når jeg kommer på treningssentrene i Oslo og ser tilstanden. Det er helt tydelig at mange unge har tatt en «quick fix», og det er ikke bare de typiske store ”bolegutta” som setter sprøyter og liknende.

Solheim er ikke enig i at det er noe tabu rundt det å opplyse om kosttilskudd i Norge.
–  Nei, det finnes kosttilskudd som kan være nyttige for eksempel ved mangeltilstander. Det er lurt å være oppmerksom på hva du spiser og drikker. Vi har mange eksempler på dopingsaker i idretten som skyldes tilskudd som inneholder stimulerende midler (methylhexanamin). Det kan være lurt å diskutere behov for kosttilskudd med en ernæringsfysiolog eller en annen fagperson, sier Solheim.

Les også: Denne treningsformen forbrenner mest

Et ungdomsproblem i hele landet
Antidoping Norge ser at misbruk av steroider og doping er et problem i ungdomsmiljøet rundt om i hele landet. Det er et stort behov for å løfte frem det forebyggende arbeidet mot doping i samfunnet, skriver de på sine hjemmesider.
–  Omfangsundersøkelser viser at 2,6% av de spurte har misbrukt doping. Enkelte undersøkelser i særskilte grupper av befolkningen gir større prosentvis andel som har brukt dopingmidler. Med bakgrunn i avsløringene under «Operasjon Gilde» og kroppsfikseringen vi ser i samfunnet generelt, er det grunn til at folk er årvåkne for det som skjer i sitt lokale treningsmiljø, sier Solheim.

Elander mener altså at et forebyggende arbeid kan være å opplyse ungdommen om kosttilskudd.
–  Hvis Fredrik på 16 år får kjemperesultater gjennom riktig trening og sunt kosttilskudd, hvorfor skal han da gå i garderoben å kjøpe sprøyter og doping av en fyr han ikke kjenner?, spør Cornelis retorisk.