Gode kostholdsråd vanskelig å følge?

Kostholdsforskere påstår at et kosthold bestående av mat med mye proteiner og lav glykemisk indeks kan være det beste for å opprettholde vekttap.  De antar at mange mennesker ikke skjønner hvordan man skal spise for å følge et slikt kosthold.  Her får du konkrete råd.

Det er lettere å finne ut hvilken mat som inneholder proteiner enn å finne ut hvilken mat som har lav glykemisk indeks (GI).  Selv om mat har lav glykemisk indeks betyr det ikke at den er sunn, sier forfatterne av ”the Diogenes”, en studie publisert i New England Journal og Medicine. 

For eksempel har gulrot høyere glykemisk indeks (72) enn sjokolade (49).

Forskere sier at vi bør strebe etter å spise mat som har lav glykemisk indeks.  En høy glykemisk indeks er mat som har verdi over 70, mens medium mat er fra 55 til 70 og lav glykemisk indeks er mat under 55.  Glykemisk indeks er en indeks som angir hvor raskt karbohydrater blir brutt ned i kroppen.

Mat som blir raskt brutt ned (høy GI) gir et hopp i blodsukkeret og øker hormonnivåene og gir en økt følelse av sult.  Mat som blir brutt ned saktere (lav GI), kan gi et jevnere blodsukker.

Kosthold som ernæringsfysiologer vanligvis anbefaler for en god helse: unngå fettrik mat og mat tilsatt sukker.  Spis mye frukt, grønnsaker og fiber.  Velg hele korn.

For et kosthold med mer protein: spis magert kjøtt, fisk, egg og meieriprodukt med lavt fettinnhold.

Skal du spise mat med lav GI, vær oppmerksom på hvilken frukt du spiser.  Eple, pærer og jordbær har lavere GI enn bananer, ananas, druer og melon.  Nesten alle grønnsaker har lav GI bortsett fra mais. Gulrot og kålrot bør spises rå for å holde GI lav.  Hele korn har mye lavere GI enn hvitt brød eller hvit ris.  Ikke overkok poteter og pasta, og spis de kald for å gi maten lavere GI.

Å ha GI som en retningslinje i sitt kosthold kan være vanskelig, mener Thomas Meinert Larsen, forsker ved universitetet i København.  Dersom du ser på tabeller som rangerer mat etter GI, er ikke alle data å stole på.  Det er veldig vanskelig å vite om kornblandingen du har kjøpt har lav GI dersom ikke pakken gir informasjon om dette.

Forslag til et kosthold som har høyt proteininnhold og lav GI, hentet fra forfatternes studie:

Frokost: lett-yogurt med musli (uten tilsatt sukker), grovt brød med ost (med lavt fettinnhold), en appelsin.

Lunsj: Grovt brød med magert kjøtt, makrell i tomat og en blanding av grønnsaker.

Ettermiddag: Grovt brød med leverpostei (med lavt fettinnhold) og agurk.

Middag: Kalkun med grønnsaker og helkornpasta, avacado salat med fetaost.

Drikk melk eller vann.

Kilde: artikkel publisert i Los Angeles Times 26.november 2010.  Fri oversettelse.
http://www.latimes.com/health/boostershots/la-heb-diet 20101126,0,4962387.story?track=rss