Er det virkelig statens kostholdsråd som svikter eller kan det være et annet sted det svikter?
Les også: Gode kostholdsråd vanskelig å følge?
Den 20. februar i Aftenposten Debatt ble det publisert en artikkel kalt ”Vi blir fetere og fetere, selv om vi følger statens kostholdsråd. Så hvor svikter det?” (1). Innlegget tar i korte trekk for seg det stadig økende problemet med overvekt i befolkningen og legger skylden på statens kostholdsråd. Innleggets forfatter mener også at økonomiske interesser styrer og presenterer løsninger i form av faste og/eller et høyere inntak av fett i stedet for karbohydrater. Er det virkelig statens kostholdsråd som svikter eller kan det være et annet sted det svikter?
Denne artikkelen vil bidra til å belyse at mye i dette innlegget i Aftenposten ikke stemmer. Først og fremst kan vi være enige om at mange ikke lykkes med slanking og å opprettholde en sunnere livsstil. Vi kan også være enige om at en må ta hensyn til individet og finne løsninger som passer for hver person for å lykkes med en vektnedgang. Statens kostholdsråd er ment å fungere som en retningslinje på befolkningsnivå. De tar ikke – og kan ikke – ta hensyn til personlige preferanser som jo er viktig for å få det til. En rød tråd i innlegget på Aftenposten er at leger tilsynelatende ikke får til å veilede mennesker ned i vekt. Forskningen på området ser ut til å peke mot at det hjelper litt, men ikke mye (2). Seksjonsoverlege Samira Lekhal ved Senter for sykelig overvekt – seksjon for barn og unge ved sykehuset i Vestfold sier følgende om saken:
– For mange er det ekstremt vanskelig å endre livsstil. Det er svært krevende å få folk til å gjøre det vi anbefaler. Men hvis du har en familie som gjør de rette tingene, så går de ned i vekt, sier hun.
Forskjellen mellom pasientene er stor. Noen lykkes med å oppnå normalvekt. Andre ikke. Det er for øvrig dårlig gjort å skylde på leger dersom familien ikke legger til rette for at barn og unge skal lykkes med vektnedgangen.
I innlegget sier forfatter følgende: ”Det er nødvendig at helsepersonell er bevisste på at deres kunnskap aldri er sikker, den er bare gyldig inntil den er motbevist.» Det er i og for seg klokt sagt, men det ligger ganske mye forskning til grunn for statens kostholdsråd og kan ikke avfeies med enkeltstudier eller amerikanske journalister som ”avslører” at det er en mye bedre metode for å gå ned i vekt. Den amerikanske journalisten som nevnes i innlegget er Nina Teicholz og forfatter skal ha det til at hennes påstander er godt dokumenterte. De er basert på kirsebærplukking; Altså å bruke kun de studiene som passer ens eget syn og lukke øyne og ører for alt annet. Her er to nettsider som tar for seg den amerikanske journalistens ”feil” (3,4).
Forfatter i Aftenpostens innlegg tar også for seg faste som en mulig løsning. Selv om det kan funke for noen anbefaler hun dette for å kontrollere kroppens insulin basert på at dette er den store stygge ulven når det kommer til vektnedgang. Selv om insulinsensitiviteten kan bli bedre av faste er det hvor mange kalorier du bruker og inntar over tid som bestemmer hvorvidt du går opp/ned i vekt over tid.
Les også: 10 grep for sunt kosthold
Hvorfor får kostrådene skylda for overvekt? Kun 0,3 % av oss følger rådene og ca. 24 % av oss har et kosthold som er sunt, men ikke under målsetningene (5). Daniel Bieniek, som har en mastergrad i samfunnsernæring, gjør en god jobb i kommentarfeltet på gjeldende artikkel med å påpeke at
”Effekten av å følge kostholdsrådene er veldokumenterte med positive resultater. Det er gjort intervensjoner og observeringer av å følge kostrådene, kontra å ikke gjøre det i henholdsvis England, Norge, Sverige og Finland”
og refererer videre til flere studier du kan finne i referanselisten (6,7,8,9).
Videre har det også kommet flere artikler som kritiserer den originale artikkelen for å være full av faktafeil som du kan lese her:
http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Kort-sagt_-mandag-27-februar-615754b.html
http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Grov-feilslutning-om-kostrad-616150b.html
Oppsummering:
Statens kostholdsråd er ikke skyld i overvekten i befolkningen. Rådene er veldokumenterte. Årsaken til overvekt er komplekst og kan skyldes mange faktorer med det sluttresultatet at det blir for mange kalorier over tid. Det er synd at flere ikke følger rådene og det er dumt om bloggere og synsere skal gi inntrykk av at deres syn stemmer bedre enn hovedvekten av de vitenskapelige studier som finnes på området.
Referanser:
1. http://www.aftenposten.no/meninger/debatt/Vi-blir-fetere-og-fetere_-selv-om-vi-folger-statens-kostholdsrad-Sa-hvor-svikter-det–Kari-Mette-Walmann-Hidle-615572b.html
2. http://forskning.no/2016/09/darlige-resultater-fedmebehandling-barn
3. https://thescienceofnutrition.wordpress.com/2014/08/10/the-big-fat-surprise-a-critical-review-part-1/
4. http://carbsanity.blogspot.no/2015/09/nina-teicholz-big-fat-surprise-fact.html
5. http://norden.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A701468&dswid=-9168
6. http://ajcn.nutrition.org/content/99/1/35.long
7. http://onlinelibrary.wiley.com/store/10.1111/j.1365-2796.2010.02290.x/asset/j.1365-2796.2010.02290.x.pdf?v=1&t=izttnkod&s=76a54f9344e79ff20127c2cd0b0d46454b0700d5
8. https://www.cambridge.org/core/journals/public-health-nutrition/article/div-classtitlea-diet-following-finnish-nutrition-recommendations-does-not-contribute-to-the-current-epidemic-of-obesitydiv/614B10E6FBEF3BA550BD06DBEE50D7E6
9. http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371%2Fjournal.pone.0013957