Gir kosttilskuddet Lyprinol mindre gangsperre?

Helsekostbutikker reklamerer at kosttilskuddet Lyprinol skal gi redusert gangsperre etter trening.  Er dette tilfelle?

Målet med undersøkelsen var å fastslå om kosttilskuddet Lyprinol har effekt i reduksjon av smerte, om det reduserer betennelse i muskulaturen og om utøvere som er godt trent blir mindre påvirket av gangsperre.

Hva er Lyprinol?
Produsentene skriver:  Lyprinol inneholder det patenterte marine ekstraktet PCSO-524 og er dokumentert i over 35 publiserte studier og undersøkelser.  Lyprinol er funnet som det beste alternativet for å lindre både ømme og stive ledd, og lette astmatiske plager.

Det er det er mange av de samme mekanismer i kroppen vår som er årsaken til at leddene kan bli ømme og stive.  Andre kan få lette astmatiske plager.  Noen erfarer begge deler.  Lyprinol modulerer disse mekanismene.


Unikt marint ekstrakt
. (Kilde: www.lyprinol.no)

Metode
Forsøkspersonene var 20 veltrente menn som ble delt i to grupper.  Den ene gruppa inntok 200 mg av Lyprinol, mens den andre gruppen inntok placebo i en periode på 8 dager før de gjennomførte en tredemølletest. Testen var laget slik at forsøkspersonene fikk gangsperre.

Målinger
De ble utført diverse blodanalyser for å fastslå grad av muskelsmerter/ødeleggelser før testen og etter testen 4, 24, 48, 72 og 96 timer etter gjennomføringen.

Resultat
Det ble ikke funnet statistiske forskjeller mellom gruppene.

Konklusjon
Etter en 2 måneders periode med inntak av anbefalt dosering av Lyprinol viste målingene ingen effekt på gangsperre eller muskelødeleggelser.

Kilde: Complement Ther Med. 2011 Dec;19(6):311-8. Epub 2011 Sep 15.The effects of Lyprinol(®) on delayed onset muscle soreness and muscle damage in well trained athletes: A double-blind randomised controlled trial.Pumpa KL, Fallon KE, Bensoussan A, Papalia S.Source National Institute of Sport Studies, University of Canberra, Canberra, Australia.