Gå ned i vekt uten å telle kalorier

Å telle kalorier kan være et verdifullt verktøy for å oppnå et kaloriunderskudd om en ønsker å holde seg vektstabil, gå ned i vekt eller opp i vekt. Det er likevel ikke for alle.

Det krever litt tid å sette seg inn i og for noen kan det bli litt mye fokus på tall og lite fokus på å nyte maten. I denne artikkelen skal vi presentere 10 måter du kan gå ned i vekt uten å telle kalorier.

Les også: 3 tips for effektiv vektnedgang

1. Legg til en salat om dagen.
Staten anbefaler 5 porsjoner frukt og grønnsaker per dag. Nylig har det også blitt påvist at opp til 8 porsjoner vil gi et enda bedre resultat. Rundt 800 gram frukt og grønt kan være mye for noen – særlig om de ikke spiser mye til å begynne med. Da kan det være greit å starte med en salat om dagen. Lunsj eller middag kan være passende tider å legge inn salaten. Velg deg ut akkurat de grønnsakene du ønsker til salaten og fyll på med en proteinkilde som for eksempel biff, kylling, egg, bønner eller linser. Om du har mestret det kan du for eksempel legge inn en dessert eller kveldsmat i form av en fruktsalat. Du kan blande oppskjært frukt med yoghurt eller gresk yoghurt om du vil.

2. Øk det daglige aktivitetsnivået
Mange av oss har en stillesittende jobb som gjør det vanskelig å ha et høyt aktivitetsnivå. Kanskje er vi fornøyde bare vi får inn en treningsøkt før det er sengetid. Treningsøkter er nyttige verktøy for å holde vekten, men bidrar ikke til mange kalorier forbrent totalt sett i løpet av en dag. Om du legger inn en gåtur på 10 minutter hver kveld før du legger deg eller legger inn en gåtur på jobb en gang i timen fremover kan litt tilsammen bli veldig mye. Alle monner drar. Ta trappene i stedet for heisen, gå av bussen et stopp for tidlig og gå det siste stykket eller finn deg en turkamerat du kan ha faste turer på faste dager med. Du kan også forsøke å stå i 5 minutter ved pulten din her og der om du jobber sittende. Til slutt klarer du kanskje å stå på timesvis. Hos noen arbeidsplasser som har fokus på helse kan det også være mulig å investere i pulter en kan stå når en arbeider. Hør med sjefen din om det er mulig å få til.

3. Ta med barna dine på lekeplassen, skogtur, Leos Lekeland osv.
Her har du en god mulighet til å tilbringe tid med barna dine samtidig som du forbrenner en del kalorier. Klatre, leke og løp med dem. Sisten kan også være en fin lek hvor både mor, far og barn kan det moro samtidig som de forbruker litt energi. Er dere på tur eller lekeplassen kan dere jo ha med niste og være der en stund. Er dere på Leos Lekeland, Eventyrfabrikken eller andre lignende steder kan dere spise før dere drar og etter dere kommer hjem om dere vil spare noen kroner og kalorier. Her har man muligheten til å klatre, rutsje og løpe mens man har det moro.

Les også: Slik går du ned i vekt uten en diett

4. Kjøre en felles treningsøkt i heimen før middag
Har du barn kan de brukes som ekstra vekt. Kjør armhevninger, situps, planke og lignende øvelser samtidig som dere konkurrerer om hvem som holder ut lengst. Da blir det litt ekstra moro og barna får også rørt seg litt.

5. Legg til mer av det gode
I stedet for å kutte ut det som er godt kan du forsøke å legge til mer av det som kan klassifiseres som sunnere. Legg til mer salat til pizzaen, legg til mer frukt blant lørdagsgodtet, legg inn mer proteiner gjennom dagen, bruk mer av de grønnsakene du liker. Bruk et grovere brød. Proteiner og grønnsaker kan gjøre deg mettere enn mye annen mat som automatisk gjør at du spiser mindre.

6. Gå ned i vekt med en venn eller din ektefelle/samboer
Er man flere om å gå ned i vekt blir det lettere både å møte opp på trening og dere kan lage sunn og god mat sammen. Har man en avtale med en annen er det vanskeligere å ikke møte opp også. Slikt sett kan jo en avtale med personlig trener være gunstig også, men det koster jo litt mer så det må være noe du har økonomi til. Avtal faste treningstider og faste møter for å lage mat sammen. Lager dere mye så kanskje dere har rester i mange dager.