Fungerer egentlig pre-workout?

Kosttilskudd selges mer enn noen gang, og det er en svært voksende bransje. Det er mange som mener for og imot kosttilskudd, og hva som faktisk fungerer og ikke.

I dag skal vi se spesifikt på pre-workout. Noen produkter har en fysiologisk effekt og kan trigge ulike reaksjoner i kroppen. Det finnes flere produkter som ikke har noe særlig effekt, men som kan gi en reaksjon i form av kløe, prikking i ansiktet og du kan føle deg mer fokusert. Er dette en innbilt effekt som kommer av at du har troen på produktet? Hva fungerer og hva er egentlig bare tull?

 

Les også: Kan kosttilskudd redde ungdom fra steroider?

 

Grunnlaget til studiet var å evaluere ulike effekter ved langvarig bruk av pre-workout, supplementet inneholdt kreatin monohydrat, beta-alanine, L-Tarurine, L-Leucine og Koffein. Hvilke effekter hadde dette på anaerob trening, styrketrening, kroppssammensetning og sinnsstemning?

Tyve menn i en tilfeldig blindtest i hver gruppe fra alderen 13-31 år, vekt fra 65-88 kg og kroppsfett fra 13-31%. 30 minutter før treningsøkten inntok den ene gruppen 30 gram pre-workout som inneholdt nevnte stoffer, den andre gruppen inntok maltodextrin placebo (sukker), som ikke har noe effekt.

De utførte øvelsene:
– 12 vertikale hopp
– Benkpress 1RM + to failure
– Leg press  1RM + to failure

Utøverne ble testet på dag åtte. Kroppssammensetningen ble testet via en DXA scan. DXA scan skal være veldig presis og brukes blant anet til å sjekke bentetthet, kroppssammensetning og fettprosent.

Resultatet viste til at det ikke var noe signifikant endring i fettprosent, fettmasse, kroppsmasse uten fett eller sinnsstemning i gruppen som ikke fikk pre-workout. Derimot i gruppen som fikk pre-workout med utnevnte stoffer var det en større effekt på kroppens muskelmasse og styrke i underkropp (1). Hvis man skal dra opp forskning som er litt eldre, fra 2010, viser denne til mye av de samme resultatene som denne nyere studien. På en periode over tre uker hadde de økt kroppens muskelmasse, styrke i underkropp og Vo2max (2).

Det var ingen en stor studier som ble utført, men resultatet talte for seg og viser til at noen stoffer man har naturlig i kroppen, men som blir fremstilt syntetisk, kan fremme prestasjon. Fremtidens forskning vil bygge videre på dette studiet. Det vil da forhåpentligvis komme frem hva som kan være en videre effekt på treningsvolum og prestasjon over lengre tid.

Skal du bruke noe kosttilskudd til treningen og du er en aktiv utøver som satser, kan det være hensiktsmessig med kreatin og ulike aminosyrer. Hvor mye effekt kan diskuteres, men at det har en effekt, ja. Det får være opp til hver enkelt hvorvidt man synes pre-workout er verdt pengene.

Referanser

  1. Outlaw JJ et al. Springerplus. Effects of a pre-and post-workout-carbohydrate suplement in trained crossfit individuals. 2014 Jul, 21;3:369. Lest: 25.10.2014.
  2. Smith et al. Journal of the International Society of Sports Nutrition. The Effects of a pre-workout supplement containing catteine, creatine, and amino acids during three weeks of high-intensity exercise on aerobic and anaerobic performace. 2010, 7:10. Lest 30.06.2015.

Artikelen er publisert i samarbeid med rehabtrening.no.