Fiberrikmat gir slankende effekt

Er du på slankekur bør maten du spiser inneholde fiber.  Denne studien viser at inntak av fiberrikmat under slanking gir en gunstig effekt.

Det har lenge vært kjent at fiberrikmat har en gunstig påvirkning ved vektreduksjon og for å redusere LDL kolesterolet.  Denne studien vurderer om kornblandinger med hele korn som en del av kostholdet i en slankekur reduserer LDL kolesterolet og reduserer risikofaktorer for hjerte-karsykdommer mer enn en slankekur alene.

Metode

Forsøkspersonene var voksne overvektige personer (204 stk med en BMI fra 25-45) med LDL kolesterolnivå fra 130 til 200 mg/dL (3.4 til 5,2 mmol/L).  Forsøkspersonene ble delt inn i to grupper, en gruppe som inntok to måltider med fiberrik frokostblanding/kornblanding per dag og en kontrollgruppe som inntok mat med lite fiber men like mye energi.  Begge gruppene gjennomførte et slankeprogram med et energiunderskudd på 500 kilokalorier (kcal) per dag som medførte lavt inntak av fett, kontroll av porsjonsstørrelse og regelmessig fysisk aktivitet.

Følgende målinger ble gjennomført: LDL kolesterol, omkrets rundt midje, fettprosent i triceps og kroppsvekt før slankeprogrammet startet og etter 4,8, 10 og 12 uker.

Resultat

Resultatene viste en signifikant reduksjon i LDL kolesterolnivået hos gruppen som inntok fiberrik kornblandinger.
Det var ingen signifikant endring i kroppsvekt mellom de to gruppene.
Det var en signifikant reduksjon i omkrets rundt midje på forsøkspersonene som spiste fiberrik kornblanding sammenlignet med dem som spiste lite fiberrik mat.

Allerede etter 4 uker viste målingene store reduksjoner i LDL kolesterolet og omkrets rundt midje.

Konklusjon

Inntak av kornblandinger med hele korn som en del av et slankeprogram har en positiv effekt på LDL kolesterolnivået og reduksjon av omkrets rundt midje.

Råd for å komme i sommerform.

Hvorfor legger vi på oss når vi trener?

Kilde: J Am Diet Assoc. 2010 Feb;110(2):205-14.”Whole-grain ready-to-eat oat cereal, as part of a dietary program for weight loss, reduces low-density lipoprotein cholesterol in adults with overweight and obesity more than a dietary program including low-fiber control foods.”Maki KC, Beiseigel JM, Jonnalagadda SS, Gugger CK, Reeves MS, Farmer MV, Kaden VN, Rains TM.