Alle som slanker seg ønsker en enkel og rask løsning som ikke krever for mye av oss. Dette enkle faktum gjør oss svake for en type kosttilskudd som går under navnet fettforbrennere (fat burners). I denne artikkelserien skal vi se litt på hva vitenskapen sier om noen av dem.
Fettforbrennere lover oss et slankere liv gjennom flere mekanismer som økt fettmobilisering eller økt energiforbruk, redusert fettopptak eller økt fettforbrenning ved trening og i hvile. Felles for de alle er at de lover oss fettreduksjon bare ved hjelp av en liten pille. Men er dette mulig?
Koffein
Det meste av koffein vi får i oss får vi via kaffe, te eller sjokolade. I tillegg kan vi få det via pilleform eller tilsatt i energidrikker. En viktig forskjell mellom tilskudd og inntak via naturlig form som kaffe og te, er at vi via kaffe og te i tillegg får i oss en del andre stoffer som for eksempel antioksidanter. Inntak av koffein via mat eller drikkevarer medfører en topp på koffeininnhold i blodet etter 30-90 minutter. Forskning fra 1970-tallet viste økt fettforbrenning ved trening, noe som medførte til økt interesse for koffein som slankeprodukt. Senere studier har derimot vist at selv om en liten effekt er til stede er det snakk om veldig liten økning. I de fleste studier er det mindre enn 20 % økning i energiforbruk eller fettforbrenning, og en må opp i større doser (8 mg pr kg kroppsvekt) for å oppnå størst effekt. I tillegg ser det ut til at kroppen raskt venner seg til koffein og effekten avtar over tid. Det ender i det hele opp med en kortvarig og veldig liten lykke. Liker du kaffe og te, så drikk det. Men bruk av koffein for å gå ned i vekt hjelper deg lite i lengden.
L-karnitin
L-karnitin spiller en viktig rolle i fettstoffskiftet ved å frakte fettsyrer inn i forbrenningsfabrikken (mitokondriene) i cellene. Vi finner L-karnitin for det meste i rødt kjøtt og melkeprodukter. Kroppen klarere i tillegg å produsere L-karnitin selv, slik at den ikke er avhengig av vårt inntak. Effekten av L-karnitintilskudd er tenkt gjennom økte nivåer i muskulaturen og dermed økt opptak av fett til forbrenning. Studier har derimot vist at selv store doser ikke er tilstrekkelig for å øke muskelens konsentrasjon av L-karnitin. Nyere forskning har derimot økt interessen for bruk av L-karnitin. Forskere har vist at økning av insulin (eller inntak karbohydrater) i kombinasjon med L-karnitin medfører økte nivåer i muskulaturen. Videre er det blitt vist at dette medfører redusert nedbrytning av glykogen (karbohydrater i muskulaturen) ved trening på lav til moderat intensitet (50 % av VO2max). Derimot fant en ingen effekt på høyere intensitet (80 % av VO2max). Det er fortsatt for tidlig å trekke konklusjoner, men i forhold til å være slankende er det litt motstridende å skulle øke inntak av karbohydrater for å få en liten ekstra effekt på fettforbrenningen.
Forskolin
Forskolin er for de fleste litt mer ukjent og stammer fra en indisk plante (Coleus forskohlii). Forskolin blir brukt til å øke nivået av cAMP i fettcellene som igjen øker mobiliseringen av fett. I flere studier på rotter har forskolin vist seg å øke mobiliseringen av fett fra fettvev. Studier på mennesker er derimot en mangelvare og bare en studie (1) har testet ut effekten av Forskolin. I denne studien fikk 30 overvektige menn tilskudd av forskolin i 12 uker, noe som gav større reduksjon av fettmasse enn hos kontrollgruppa (4.5 mot 0.5 kg). No er det fort gjort å bli fristet til å løpe til nærmeste helsekostbutikk og kjøpe opp hele lageret av forskolin. Men det er viktig å huske på at dette er foreløpig bare en studie som i tillegg er sponset av industrien som selger forskolin for vektreduksjon. Det ble heller ikke målt noen fettforbrenning eller mobilisering, og det er dermed vanskelig å si hva som gjorde at forskolingruppa gikk ned mer. Mer studier trengs og gjerne noen uavhengige.
I neste del skal vi se på en antioksidant kalt fucoxanthin og ikke minst grønn te.
Kilde
Jeukendrup & Randell (2011) Fat burners: nutrition supplements that increase fat metabolism. Obes Rev. 12: 841-851: doi: 10.1111/j.1467-789X.2011.00908.x.
Referanse
1. Godard et al (2005) Body composition and hormonal adaptations associated with forskolin consumption in overvweight and obese men. Obes Res. 13: 1335-1343.