Fem matvarer du bør spise mer av

Her er fem matvarer du bør inkludere mer av i kostholdet.

 Egg

Egg går for å være en utmerket proteinkilde av meget høy kvalitet. Godsakene finner du i plommen som blant annet inneholder de fettløselige vitaminene A,D,E og K. I tillegg til dette inneholder hele egg: folat, biotin ,kalsium, kalium, natrium, magnesium, sink, jern, fosfor og selen. Merk deg at inneholdet av disse næringstoffene er i plommen, så det er veldig smart å inkludere denne når du spiser egg og ikke bare spise eggehviten.

Laks

Laks er en god kilde til proteiner, omega 3 og vitamin D. Omega 3 har vist seg å kunne være gunstig for hjertet, fettforbrenning, muskelvekst, leddplager og psykiske lidelser. Et tilstrekkelig inntak av disse fettsyrene har derfor mange helsegevinster og i 100 g laks får du i deg ca 2,36 g omega 3. Dette er mer enn dobbelt så mye som anbefalte minimumsinntak i Norge.

Tilstrekkelig vitamin D er viktig for helsen vår og mangel på denne vitaminen har blant annet vært linket til økt fare for kreft, beinbrudd og tidlig død. Lave vitamin D verdier kan også føre til lave testosteronverdier hos menn, noe som kan gi helseplager over tid. Minimumsbehovet for vitamin D ligger på 7,5-10 mcg noe som er langt lavere enn anbefalingene i andre land. Dette minimumsbehovet får du dekket ved å innta 80-110 g laks.

Søtpotet

I løpet av de siste årene har poteten fått et svært dårlig rykte på seg. Mye av dette skyldes hva vi som mennesker har funnet på å gjøre med den. Potetfull og pommesfrites er kanskje ikke å anbefale, men poteter i sin naturlige form er en utmerket kilde til fiber ,vitaminer og mineraler. Spesielt søtpotet bør trekkes frem. Søtpotet er rikt på fiber, vitamin C og betakaroten. Betakaroten er en antioksidant som kan bidra til å hjelpe å bekjempe frie radikaler i kroppen.

Blåbær

I tillegg til å være utrolig godt, så er blåbær en av de beste matvarene du kan spise.

Blåbær er en god kilde til fiber og er i tillegg svært rikt på antioksidanter. En av disse antioksidantene heter antocyanin og den har blant annet vist seg å kunne bidra til å forebygge hjerte og karssykdommer. Antocyaninine kan også bidra til å holde slimhinnene i tarmen våre friske. Blåbær fungerer også veldig godt til å regulere tarmen, enten du er løs eller hard i magen. Vi finner også et annet stoff i blåbær som heter tanniner, som kan bidra til å redusere inflammasjon i kroppen.

Avocado

Denne frukten er en vitaminbombe og inneholder også en rekke andre stoffer som er gunstige for kroppen vår. I avocadoen finner vi blant annet vitamin A,B,C,E og K. Vi finner også mineralet kalium og avocado er også en god kilde til fiber. 100 g avocado gir ca 7 g med fiber. Imotsetning til en del andre frukter, så er avocadoen rik på fett og en mellomstor avocado inneholder ca 20 gram fett hvor mesteparten er umettet fett. Men det stopper ikke der. Avocado inneholder også antioksdidantene zeaxantin og lutein som kan være godt for synet vårt.