Energidrikk eller energi-gele?

Denne studien undersøker om det er noen forskjell på inntak av raske karbohydrater i form av energidrikk eller energi-gele på utholdenhetsprestasjoner.

Nyere studier viser at inntak av glukose og fruktose gir 20 – 50 % høyere karbohydratforbrenning sammenlignet med glukose alene.  Selv om de fleste studier i laboratorier bruker væske ved inntak av karbohydrater, er det i praksis ofte karbohydrater i form av gele som blir benyttet.

Det er foreløpig ikke kjent om karbohydrater i form av gele blir forbrent like effektivt som drikke.
Hensikten med denne studien var å undersøke karbohydratforbrenningen fra karbohydrater i form av gele og drikke hos syklister som trener.

Bedre utholdenhet med karbohydrater?

Metode

Forsøkspersonene var 8 veltrente syklister som utførte 3 treningsløyper i tilfeldig rekkefølge.
Løypene ble gjennomført med sykkel og en intensitet på 59 % av maksimalt oksygenopptak i 180 minutter hvor forsøkspersonene ble gitt en av de følgende blandingene: gele og vann, energidrikk eller bare vann.

Begge karbohydratblandingene gav glukose og fruktose med forholdstallet 2 til 1 med en mengde på 1,8 gram per minutt (108 gram per time).  Væskeinntaket tilsvarte 867 milliliter per time.

Resultat

Målingene av karbohydratforbrenningen viste en utvikling som var lik ved inntak av begge former for karbohydrat (flytende og gele) med en topp etter 180 minutter.

Målingen viste at denne ”toppforbrenningen” etter 180 minutter ikke var signifikant forskjellig mellom energidrikken og energi-gelen.

Målingene viste også at det ikke var signifikante forskjeller i effektiviteten i karbohydratforbrenningen mellom energidrikk og energi-gele.

Konklusjon

Denne studien viser at en miks av glukose + fruktose blir forbrent like raskt om man inntar dette som gele eller drikke.  Målingene viser at inntak av begge former for karbohydrater gir lik ”toppforbrenning” og forbrenningseffektivitet. Det betyr at du står fritt til å velge energidrikk eller energi-gele når du skal fylle opp karbohydratlagrene ved trening.

Les også: Farlig å drikke for mye under trening.

Kilde: Med Sci Sports Exerc. 2010 Apr 16. Carbohydrate Oxidation from a Carbohydrate Gel Compared To a Drink during Exercise.Pfeiffer B, Stellingwerff T, Zaltas E, Jeukendrup AE. School of Sport and Exercise Sciences, University of Birmingham, Edgbaston, Birmingham, B15 2TT, United Kingdom,  Nestlé Research Center, Lausanne, Switzerland.