Bør fett og karbohydrater spises separat?

Insulin er et hormon som har fått mye oppmerksomhet i forbindelse med regulering av fettmassen på kroppen vår. En av påstandene som henger igjen er at en ikke bør kombinere karbohydrater med fett i samme måltid. Årsaken er at noen mener insulinøkningen fra karbohydratene vil medføre at mer av fettet blir lagret i fettcellene. Men stemmer dette? Et sveitsisk forskningsteam undersøkte saken.

 54 overvektige kvinner og menn i midten av 40 årene oppholdt seg på et sykehus i 6 uker og ble nøye fulgt opp i alt de gjorde. All mat ble laget og servert på sykehuset. Maten bestod av rundt 45 % karbohydrater, 25-30 % fett, og ca 27 % protein. Maten ble fordelt likt utover dagen og begge gruppene fikk i seg samme mengde kalorier (ca 1000 kcal). For å få med litt trening, trente begge gruppene 1 time utholdenhet hver dag i tillegg til 1 time med bassengtrening.  Eneste forskjellen mellom gruppene var at ene gruppa blandet fett og karbohydrater i hvert måltid, mens den andre gruppa spiste karbohydrater og fett hver for seg i løpet av dagen.

Etter 6 uker hadde gruppa som spiste karbohydrat og fett sammen gått ned gjennomsnittlig 7.5 kg, mens gruppa som separerte inntaket av karbohydrater og fett hadde gått ned 6.2 kg. Det var ingen signifikant forskjell mellom vekttapene. Lignende resultater fant en for tap av fettmasse. Forskerne fant heller ingen forskjell på andre metabolske parametre som blodtrykk, fastende blodsukker og insulin, kolesterol og fettsyrer i blodet.

I motsetning til hva enkelte tror, så er det ikke ødeleggende for en vektreduksjon å kombinere fett og karbohydrater i samme måltid. Studien viser at det er energiunderskuddet som avgjør vekttapet, og ikke kombinasjon av måltidene og når på dagen man spiser de forskjellige næringsstoffene. Så dere kan trygt stappe i dere både brød, egg og laks i samme måltid.

Golay et al (2000) Similar weight loss with low energy food combining or balanced diets. Int J Obes. 24(4): 492-496.