Alkohol – hvilken effekt har det på trening?

Her kan du lese om negative effekter av høyt alkoholinntak i forbindelse med trening.

Å trene i alkoholpåvirket tilstand er farlig fordi mulighetene for skade er stor.  Få er klar over at det å innta alkohol etter trening eller konkurranse kan ødelegge det som blir bygd opp etter trening.  Det er ikke bare langvarig bruk av alkohol som reduserer proteinsyntesen (det som bygger opp musklene våre), men også en fest av og til gir samme effekten. 

Dersom målet er å bli sterkere og få større muskler trenger kroppen å sove godt for å reparere og bygge opp igjen musklene etter trening.  Fordi alkohol reduserer kvaliteten på søvn, får kroppen redusert innhold av et hormon som blir kalt «human-growth-hormon» (HGH hormon).  HGH er en del av den normale muskelveksten og deltar i reperasjonen av kroppen etter trening ved å fortelle den at musklene trenger å bli større og strekere. Alkohol kan redusere sekresjon av HGH med så mye som 70 %.  Når vi har alkohol  i kroppen blir leveren stimulert til å produsere et stoff som er skadelig for produksjon av testosteron. Hormonet testosteron er viktig for å bygge opp musklene etter trening.

Rask restitusjon etter trening er viktig for å få prestasjonsøkning.  Alkohol er gift, gift som går via blodet til alle organ og vev i kroppen som igjen reduserer hastigheten til å reparere seg selv.

Når alkoholen er absorbert gjennom magen, involler, tarm og til slutt cellene, kan den forstyrre vannbalansen i muskelcellene.  Dette medfører at kroppens evne til å produsere ATP (Adenosin Tri Fostat). ATP er muskelenes energikilde ved muskelkontraksjon.

Kilde: Straight Facts for Athletes about Drugs, Supplements, and
Training, C. Kuhn, S. Swartzwelder, and W. Wilson (New York: W.W. Norton,
2000).