Melk – den naturlige sportsdrikken

Det har vært en eksplosjon i salget av proteinpulver og kosttilskudd. Bortkastede penger, mener ekspertene.  

Dette er en pressemelding fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

– Nordmenn bruker stadig mer proteinpulver og kosttilskudd. Mitt budskap som ernæringsfysiolog er at det ikke finnes noen Miraculix’ styrkedrikk. Det enkle er ofte det beste: Spis mat og ikke preparat, sier ernæringsfysiolog Terese Glemminge Arnesen i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Levekårsundersøkelsen til Statistisk Sentralbyrå fra 2013 viser at styrketrening er den treningsformen som har økt mest de siste årene.Treningstrenden – og uttrykk som «Strong is the new skinny» – har fått mange flere til å innta styrkesalene på treningssentrene.

Proteinfokuset i Norge har tradisjonelt vært forbundet med kroppsbyggere, men nå har stadig flere mosjonister begynt å være opptatt av proteininntaket sitt. Ernæringsfysiolog Terese Glemminge Arnesen mener at folk som trener normalt trenger ikke proteintilskudd i det hele tatt.

– Det er viktig å få i seg nok proteiner når man trener og man får i seg mer enn nok protein gjennom kosten, hvis man har et godt og sammensatt kosthold, understreker Arnesen.

Rundt 70 prosent av nordmenn kjøpte kosttilskudd for til sammen 3 milliarder kroner, viser en undersøkelse gjort av NAFKAM i 2012.

Ved å heller spise sunt og variert, og unngå proteinpulver og kosttilskudd, kan nordmenn spare flere millioner kroner i året, forteller hun.

Bygg muskler med proteiner

Proteiner er kroppens byggesteiner og er derfor sentralt når det gjelder trening:

– Den beste måten å bygge muskler på er å kombinere styrketrening med et godt kosthold. I kostholdet er det inntak av protein og energi som viktigst. For å få optimal stimuleringen i muskulaturen er det viktig å få i seg 20 gram høyverdig protein til hvert måltid, fire ganger om dagen, sier professor Truls Raastad ved Seksjon for fysisk prestasjonsevne ved Norges idrettshøgskole.

Det vil for eksempel si å spise 100 gram med rent kjøtt eller fisk eller drikke en halv liter melk.

– De fleste får i seg nok proteiner til lunsj og middag. Jeg vil tro at utfordringen for noen er å få i seg nok til frokost og kveldsmat. Men hvis man drikker et glass melk eller to til annen mat, som til en brødskive med ost og skinke, har man kommet langt, sier Raastad.

melk2

Melk naturlig drikk etter trening

Tall fra en undersøkelse som IPSOS MMI gjennomførte for Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser også at mange nordmenn ser på melk som en viktig kilde til proteiner:

 • 65 prosent av befolkningen mener at melk er sunt
 • 47 prosent mener at melk er sunt etter trening
 • 68 prosent mener at melk er en viktig kilde til proteiner

– Dersom man ønsker å innta noe proteinrikt etter trening, er ett glass melk et godt, enkelt og naturlig alternativ. I tillegg til proteiner inneholder melk fem andre næringsstoffer kroppen har behov for daglig, deriblant kalsium som styrker skjelettet og B2 som bidrar til energiomsetningen i kroppen, sier Terese Glemminge Arnesen i Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

 

For mer informasjon, vennligst kontakt:

 • Professor Truls Raastad ved Seksjon for fysisk prestasjonsevne ved Norges idrettshøgskole

Telefon: 913 68 896

 • Ernæringsfysiolog Terese Glemminge Arnesen i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (melk.no)

Telefon: 951 951 29

 • Ida Berg Hauge, Daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)

Telefon: 915 78 410

 

Om melk:

 • 1 glass melk (1,5 dl) inneholder 6 viktige næringsstoffer som kroppen trenger hver dag.
 • Melk er en kilde til kalsium, proteiner, jod, fosfor og B-vitaminer (B2 og B12).
 • Kalsium er nødvendig for å ta vare på skjelettet og bidrar til normal muskelfunksjon.
 • Proteiner bidrar til å bygge og vedlikeholde musklene.
 • Vitamin B12 bidrar til en normal funksjon av immunforsvaret, og vitamin B2 til energiomsetning i kroppen.
 • Jod bidrar til en normal energiomsetning og er viktig for hjernen.
 • Fosfor bidrar til å vedlikeholde skjelett og tenner.
 • Ifølge norske kostholdsundersøkelser får nordmenn dekket litt over 30 % av anbefalt kalsiuminntak uten melk og meieriprodukter i kostholdet. Nesten 70 % av kalsiuminntaket i det norske kostholdet kommer fra melk og meieriprodukter.

Om proteinpulver og melk

 • Proteinpulver består av rester fra meieriproduksjonen, og de vanligste typene proteinpulver er laget av myse.
 • Myse er den ene av de to proteintypene som finnes i melk; den andre er kasein.

Fakta om Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)

 • Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter
 • Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt, undersøkelser og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger knyttet til melk og meieriprodukter
 • Melk.no har i dag 10 ansatte. Flere er ernæringsfysiologer og faglærere i mat og helse, og besitter både matfaglig, undervisnings- og ernæringsmessig kompetanse
 • 22. april fylte Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) 10 år
 • Melk.no er et aksjeselskap og er eid av TINE, Q-Meieriene og Synnøve Finden. Melk.no er finansiert gjennom omsetningsavgiften for melk som betales av norske bønder.