12 tips til «sunnere» valg på restaurant

Ut og spise i helgen? Med disse tipsene kan du nyte restaurantbesøket uten dårlig samvittighet!

God mat, godt selskap – et restaurantbesøk er som oftest en hyggelig og sosial begivenhet – noe vi alle burde kunne unne oss en gang i blant. Selv om man er opptatt av å spise sunt eller skal ned i vekt, er det absolutt ikke noe man behøver å avstå totalt fra. Tross alt; et altfor restriktivt kosthold er verken sunt eller fordelaktig over lengre tid. Det er viktig å kunne slappe av og kose seg i ny og ne.

Spiser du ute flere ganger i uken, derimot, er det smart å være mer bevisst på hvilke valg du tar, både før og under restaurantbesøket. Det skal ikke mye til før du har fått i deg hele dagens kaloribehov i ett enkelt måltid. Mange tenker da naturligvis at det enkleste er å velge «lettere» retter som salater og supper. Paradoksalt nok, kan flere av disse tilsynelatende «magrere» variantene være rene kalorifeller i seg selv. Det er ikke rart at man kan føle seg forvirret eller usikker på hva man skal velge – spesielt ikke dersom maten skal smake.

Les også: Kosthold er ekstremt viktig!

Men frykt ikke – det går faktisk an å spise sunt på restaurant, uten å måtte ty til en smakløs salat. Med et par enkle triks, er det nemlig ikke like vanskelig som man skulle tro. Her viser vi deg hvordan:

Før restaurantbesøket
1) Hvis du vet hvor dere skal spise, kan du ofte søke opp menyen på internett og forberede deg på forhånd.

2) Prøv å ikke være skrubbsulten eller ha lavt blodtrykk/blodsukker før du drar ut. Det påvirker tankegangen og din logiske sans. Resultatet blir som oftest dårlige matvalg og overspising.

Før/når du bestiller
1) Ikke vær redd for å spørre! Ikke føl at du er til bry – kelnerne er der for å gi DEG en god opplevelse. Spør f.eks: hvilken rett som anbefales for en som er opptatt av å spise sunt, på diett e.l. Ev: hvordan en rett tilberedes, hva den inneholder osv.

2) Ikke vær redd for å be om å «få det på DIN måte». Be om saus ved siden av, at kjøttet/grønnsakene er grillet i stedet for stekt, be om grønnsaker/salat istedenfor pommes frites osv. Man er ikke kresen eller vanskelig, og man skiller seg ikke ut. Mange gjør akkurat det samme.

3) Be om EKSTRA grønnsaker. Ofte er det bare pynt på tallerkenen. Men grønnsaker er en viktig del av et sunt kosthold. Ev: er det en siderett til retten, f.eks pommes frittes, hvit ris osv? Bytt det ut med grillede/stekte grønnsaker eller salat. Noen begynner med en salat (med dressing ved siden av), da flere undersøkelser har vist at salat før måltidet resulterte i at de fikk i seg mindre kalorier. Flere grønnsaker = fortere og mer langvarig metthetsfølelse.

4) Hopp over, ev. be om å få de fetere sausene/dressingene servert ved siden av retten. Dypp da heller maten i dette med en gaffel. Det sparer ganske mange kalorier, spesielt hvis det er fetere sauser som fløtesauser osv. Ev. kan du hoppe over sideretten med potet, pasta, ris, og heller bare spise kjøtt, saus & grønnsaker.

5) Når du leser menyen; les MELLOM linjene! Vær obs på ord som «kremet», «fritert», «sprø/crispy», «med fyll», «innebakt» osv. Ofte er dette retter som har mye fett og er svært kaloririke.

6) Grillet, kokt, dampet, ovnsbakt -> Som oftest er dette sunnere og magrere tilberedningsmåter enn de andre. Unntaket er hvis det står at det f.eks er kokt i olje, bakt i kremet saus osv, eller hvis det er stekt ris/nudler (som trekker til seg mye olje).

7) Velg magre kjøtt-typer eller fisk/skalldyr: Ytre/indrefilet, mørbrad, kyllingbryst uten skinn, reinsdyrkjøtt, hvit fisk, skalldyr osv.

Mens du venter på maten/etter
1) Hopp over brødkurven. Brødet har som oftest lite fiber og metter derfor lite. Det betyr også flere kalorier. Så; send den gjerne bort eller takk nei til det. Vil du ha noe å tygge på mens du venter, be heller om grønnsaker, ev. rugbrød (som har mer korn og er mer mettende).

2) Drikk vann eller begrens alkohol-inntaket til 1-2 glass. Vin, øl, vodka osv. er som oftest bedre enn de søteste alkoholholdige drikkene.

3) Dessert anbefales å hoppe over – de er som oftest små «kaloribomber i seg selv». Spar heller kaloriene på hovedmåltidet. Vil dere absolutt ha dessert, velg de magrere og mindre variantene; sorbet-is, kun 1 kule, mini-brownie/kake osv.

Men, viktigst av alt: NYT DET! Å gå ut og spise på restaurant er som oftest ikke noe man gjør hver dag. Det skal være sosialt og hyggelig, så ikke vær for streng med deg selv. Det er lov å kose seg en gang i blant!

Artikkelforfatter Isabelle Wilhelmsen jobber som personlig trener for Optimal Trener. Les mer om Isabelle her.