10 grep for sunt kosthold

Et kosthold med både karbohydrater, protein og fett er bra for deg som trener. Her er ti tips til hvordan du kan få et godt og sunt kosthold.

Linda-StuhaugLinda Marie Stuhaug studerer samfunnsernæring på Høgskolen i Oslo og Akershus. Gjennom studiene og egne erfaringer gir hun tips til trening og kosthold.
– Det er ikke sikkert at alle tipsene passer til alle, men jeg er sikker på at alle kan hente mye ut av disse ti tipsene, sier Stuhaug.
Vi har tidligere skrevet om Linda Marie Stuhaug i artikkelen «Treningsmat som fungerer«.
– Det er viktig med en balansegang mellom det sunne og næringsrike, og det mindre sunne. Spiser du sunt 80-85 prosent av tiden, så har kropp og hode godt av å kople ut de resterende 15-20 prosentene. Det skal tross alt være en livsstil du kan leve med, sier hun.
Linda er opptatt av kosthold, og mener at at et sunt, avslappa og balansert kosthold med store mengder sunn og næringsrik mat er det beste. Men også kos innimellom.
– Jeg synes det er tull at folk mener skikkelig mat krever mere tid. Mitt råd er å slutte å komme med unnskyldninger, for alle har tid til å spise skikkelig. Det trenger overhodet ikke ta lang tid, sier Linda.
Selv om trening er en stor del av livet hennes, publiserer hun stort sett bare lekre matbilder på bloggen sin lindastuhaug.no.
– Jeg får forskjellige tilbakemeldinger på bildene, og selvfølgelig er det kjekt med hyggelige ord, sier hun.

Her er Linda sine 10 tips til et sunnere kosthold
1. Drikk nok vann, og bruk vann som tørstedrikk!
Drikk minst 2-3 liter vann om dagen for å opprettholde væskebalansen i kroppen. Unngå å bruke juice, brus og annen flytende energi som tørstedrikk, det gir mange tomme kalorier og unødvendige blodsukkerstigninger.

2. Kutt ut alt av ferdigposer, lag maten fra bunnen av.
Bearbeidet mat og halvfabrikata inneholder masse unødvendige tilsetningsstoffer, skjult sukker, transfett bare for å nevne noe. Lag maten fra bunnen av, så vet du hva den inneholder – og du får i deg næringsstoff som kroppen faktisk trenger.

3. Øk inntak av frukt, bær og spesielt grønnsaker, tenk farger!
Proppfulle av vitaminer, mineraler og antioksidanter som kroppen trenger. Nødvendig for å forhindre sjukdommer og opprettholde god helse. Disse essensielle vitaminene og mineralene hjelper kroppen med blodsirkulasjon, nervesystem, muskler, skjelett og slimhinner. Både frukt, bær og grønnsaker er kalorifattig og fyller godt i magen.
Sjekk Linda sine smoothieoppskrifter.
Mango-smoothie

4. Spis mer fisk av alle typer!
Fisk er opphav til de essensielle fettsyrene omega 3 og omega 6, som man må få gjennom kostholdet. Disse fettsyrene reduserer risikoen for blant anna hjertesjukdom, flere kreftformer, antiflammatoriske sjukdommer og depresjon. I tillegg er fet fisk rik på vitamin D som er viktig for kroppens regulering av kalsium.
Se Linda sine fisk- og skalldyroppskrifter.
Kremet-squashgetti

5. Spis regelmessig, finn en måltidsrytme som passer deg.
Å spise regelmessig bidrar til stabilt blodsukker, økt konsentrasjon, presentasjon, helse og velvære. Unngå å gå sulten mellom måltider, det er her mange feiler med å enten småspise eller kjøpe seg rask, usunn ferdigmat. Det er også forskjellig fra person til person hvilken måltidsrytme man har og foretrekker, her er det ingen fasit – den har du kun selv.

6. Øk inntak av proteiner fra gode kilder.
Proteiner er det makronæringsstoffet som metter best, og fungerer som kroppens byggestein. Jo mer aktiv man er, jo mer proteiner trenger man. Dessuten øker proteiner kroppens forbrenning og hjelper å bevare muskelmassen i kaloriunderskudd.
Se Linda sine kylling- og kalkunoppskrifter.
Spicy-enchiladas

7. Planlegg maten og måltidene dine!
Planlegging er viktig for å lykkes. Skriv gjerne en middagsplan og handleliste for heile uka med sunne middager som kan tilberedes på kort tid etter man kommer hjem fra jobb. Mandag handler du inn, så slipper man å dra på butikken med gnagende sult i kroppen hver eneste dag. Sett av tid til å lage en sunn matpakke, gjerne kvelden før. Ha med deg sunne mellommåltider i veska i tilfelle sulten kommer på ett upassende tidspunkt.

8. Velg grove og fiberrike kilder til karbohydrat.
Unngå karbohrdratkilder som gir rask blodsukkerstigning og lav metthetsfølelse. Jo grovere, jo bedre.

9. Bli kvitt den dårlige maten i skap, skuffer og kjøleskap.
Mange kjenner seg nok igjen. Man har satt seg ned i sofaen etter middagen, og begynner å bli fysen på noe godt. Chipsen er jo i skapet, og derfor havner den på bordet. Fjerner du alt av dårlig mat og snacks du har tilgjengelig, så er det enklere å holde seg unna. Fyll heller opp med ferske grønnsaker, frukt, nøtter, eller lag sunn, heimelaga snackssom nevnt under.

10. Lær deg å lage sunnere alternativer til kosen!
Det er mange som sliter med søtsug og det å legge fra seg søtsakene. Det går fint an å kose seg med sukkerfrie, kalorilette søtsaker både i hverdagen og helgene. Man kan lage sunne alternativer til kaker, desserter, konfekter, snacks som kan nytes meg god samvittighet. Er man nybegynner må man nok handle inn litt alternative ingredienser som man kan bruke.
Se Linda sine oppskrifter til vafler, pannekaker og lapper.
Sunne-vafler

Disse ti tipsene er hentet fra bloggen til Stuhaug. Der finnes det mange flotte sunne oppskrifter, bli inspirert!