Den råsterke og allsidige roeren Olaf Tufte kjører et treningsregime få klarer å følge. Nå er han straks klar for VM, 18 år etter at han debuterte i senior-VM.
Fra 1. september deltar Olaf Tufte i VM i roing i franske Lake Aiguebelette. Den snart 40 år gamle roeren har fått tilbake troen på medalje.
– Klart jeg har troen på medalje. Hvis ikke hadde det ikke vært noen vits i å trene så mye som jeg gjør, sier Olaf Tufte til trening.no. Med en merittliste som inkluderer to OL-gull, ett OL-sølv, to VM-gull, to VM-sølv og to VM-bronse som de gjeveste titlene, har han etablert seg som en svært erfaren og respektert utøver. Og råskapen hans har vi også fått sett i Tufte Challenge, Birkebeinerrittet og Vasaloppet, og som vinner av 71 Grader Nord.
– Det som motiverer meg er at jeg fortsatt klarer å pushe meg selv. Jeg har også et veldig godt treningsmiljø med utøvere og trenere, sier han.
Tok livet av seg selv
Etter OL-gullet i Beijing i 2008 fikk Olaf en høy status. Mange ville ha en bit av roeren. Frem mot VM i Poznan i 2009 kjørte han et vanvittig program.
– Dette tok sakte men sikkert livet av meg. Jeg har kjørt kroppen hardt i mange år, men det ble ekstra hardt etter Beijing. Jeg fikk muligheten til å tjene noen kroner på å holde foredrag og være med på ulike aktiviteter. Jeg ble med på mye forskjellig, jeg giftet meg og vi fikk barn, og jeg kjørte Norge rundt for skaffe sponsorer og støttespillere til oppstarten av Team Tufte. Jeg var sjelden hjemme, hadde i snitt seks og en halv time søvn per natt mellom OL og VM i Poznan. Det ble for mye, til og med for meg, forteller Tufte.
Les også: Klarer du nøkkeløkten til Nilsi?
Favorittøvelsen
Tufte trener stort sett to økter hver dag. Det er landslagstreneren, svenske Johan Flodin, som setter opp treningsprogrammet hans. Han får også god hjelp av coach på Olympiatoppen og tidligere kajakkpadler Erik Verås Larsen.
– Jeg har også litt å si selv når det gjelder treningsprogrammet mitt, sier Tufte.
Hans favorittøvelse er drag på syv minutter i båt, med strikk. Det vil si at motstanden blir betydelig større. Olaf sammenligner den treningen med å trene intervaller på vinteren med store gamle treski på bena.
– Den treningsøkten som jeg gruer meg mest til er supercomp med maksfart. Det er en brutal øvelse der vi ror i høyt tempo, og gjerne med litt overfart. Når kreftene tar slutt så stopper det så voldsomt, men vi skal likevel fortsette å holde roingen i gang, sier Olaf.
Løfter tungt
Om sommeren trener Horten-roeren mye i båt, for å få mest mulig spesifikk rotrening i kroppen. I tillegg løper og sykler han en del som alternativ trening.
Om vinteren er det flere innslag av tung styrketrening, gjerne to økter i uken. Det er mest kjerneøvelser der store muskelgrupper blir trent. Markløft, knebøy, liggende rotak, nedtrekk og chins. Det hender han legger til andre øvelser som ekstratrening.
Og Olaf kan å løfte tungt, med personlige rekorder som 240 kilo i markløft, 190 kilo i knebøy og 140 kilo i benkpress. Den 194 cm høye roeren er meget godt trent.
– For å trene utholdenhet om vinteren blir det øvelser som romaskin, sykkel, langrenn og løping. Om sommeren er 90% av treningen utholdenhetstrening. Da ror vi så mye som mulig, sier han.
Klarer ikke å hvile
Olaf tufte er ikke typen som sitter mye rolig. Han vil være i aktivitet. For noen kan det by på problemer hvis kroppen ikke får hvilt skikkelig mellom treningsøktene. Olaf har funnet sin egen løsning på det.
– Jeg har aldri vært flink til å hvile, for jeg er ikke så god til å sitte stille. Jeg gjennomfører heller aktiv restitusjon i form av rolig trening. Det fungerer for meg.
Han har blitt mer opptatt av riktig kosthold nå enn det han var tidligere i karrieren.
– Det er kanskje fordi jeg vet mer nå. Jeg har en kropp som trenger mer overveid mat og drikke. Før puttet jeg i meg nesten alt, og det fungerte bra. Nå forsøker jeg å være mer bevisst på at det jeg spiser og drikker skal være sunt.
Strukturert
For Olaf er en av suksesskriteriene å ha en strukturert hverdag. Han må vite hva han skal gjøre og når.
– Det nytter ikke å si at jeg skal gjøre noe en gang etter klokken 12.00. Hele dagen må være strukturert, fra jeg står opp til jeg legger meg.
For Olaf er det trening om morgenen, lunsj og pause, trening på ettermiddagen, og deretter tid til familie eller andre gjøremål.
– Det er svært viktig at den andre treningsøkten er ferdig i god tid før jeg skal legge meg. Hvis ikke blir jeg liggende å dirre i senga, og det tar lang tid før jeg sovner, sier Olaf.
På konkurransedagen er det helt faste rutiner som gjelder.
– Det er som regel å trene, spise riktig til rett tid, og så vente på konkurransen. Jeg bruker tiden til å visualisere det som kan skje i konkurransen, og lage arbeidsoppgaver til meg selv som jeg skal utføre underveis. Racefokus får jeg i det jeg setter på AC/DC, vasker årene og legger de på brygga, og starter oppvarmingen. Da er det game on!