– Han var overraskende sterk og utholdende

Bjørn Einar Romøren vant årets 71 grader nord, Norges tøffeste kjendis. Den tidligere verdensrekordholderen viste at også skihoppere kan bære tungt og holde langt.

– Det var ganske skummelt og jeg måtte pushe meg selv. Du må være forberedt på alt, og absolutt alle muskler og teknikker er i bruk, sier Bjørn Einar Romøren (34) etter seieren i årets 71 grader nord – Norges tøffeste kjendis.
Han føyer seg inn i rekken av kjendiser som har blitt Norges tøffeste kjendis. Olaf Tufte vant i 2014, Christer Basma (2013), Didrik Solli-Tangen (2012), Pål Anders Ullevålseter (2011) og Harald Martin Brattbakk (2010).

Skummelt
– Jeg har hatt en utrolig opplevelse, og kan takke mye av min treningsbakgrunn for at jeg klarte å gjennomføre alle turene på en god måte, sier Romøren.
Du kan lese mer om Romørens trening her på trening.no i mai.
Han trekker frem klatreturen opp Huglhorn som det absolutt høydepunktet. Han tok seg til toppen uten å bruke tauene som hjelp. Det vitner om styrke.
– Det er i utgangspunktet spektakulært og vanskelig, men jeg bestemte meg med en gang for å ikke bruke tauene. Det gjorde at jeg kanskje var den som var mest sliten fysisk da vi var på toppen. Men samtidig gjorde det turen til noe helt spesielt for meg. For uansett om du sitter i tauene, så faller du noen meter om du glipper. Det var til tider ganske skummelt, for ved flere anledninger, så sitter du fast og ser ingen utvei. Og andre ganger kjenner du at et tak glipper og du er på vei til å falle. Da er det lett å gi opp og bare ta tauet. Den utfordringen var det kuleste på hele turen, sier den tidligere skihopperen.

GruppebildeSpennende finale
I en veldig åpen finalen møtte Romøren komiker Nils Ingar Aadne og jibber Andreas Håtveit. Aadne rotet bort sine vinnersjanser i første del av finalen. Andre del av finalen ble både åpen og jevn helt til sist slutt, der både Romøren og Håtveit hadde vært verdige vinnere. To store idrettsmenn som kjempa til slutt.
– Bjørn Einar overrasket meg stort med tanke på hvor sterk og utholdende han var. Jeg trodde ikke hoppere var så sterke og seige, sier programleder Tom Stiansen.
Han forteller videre at Romøren har en helt overlegen ro når det kommer til konkurranser. Han blir aldri stressa, og det er helt sikkert noe han har med seg fra idretten.
– Jeg kjenner han fra tidligere, så jeg visste at han var veldig sympatisk. Han viste seg også å være en veldig allsidig og en fantastisk langspiller også. Etter å fulgt han tett hele veien fra Lindesnes til Nordkapp skjønner jeg godt at han oppnådde alt det han klarte i hoppbakken. Mannen er rett og slett hel ved, sier Stiansen.

Digger hekkehopp
I mars 2005 satt Romøren ny verdensrekord i skiflyging med 239 meter i Planica i Slovenia. Som skihopper har han hatt et fokus på spenst og balanse i treningen sin.
– Det jeg likte best var nok å kjøre imiterte hoppsatser. Det er jo der skoen skikkelig trykker i forhold til at du kan være så spenstig du bare vil, men hopper du i feil retning, så lander du fort. Men en øvelse som går på vanlig trening, så er det hekkehopp og knebøy som er artig. Hekkene fordi du må over hekken. Og knebøy fordi at etter at du har startet å bøye beina, så må du faktisk få vekten opp igjen, sier Romøren.
Han legger til at han også liker balanseøvelser, fordi resultatet viser seg så fryktelig fort om du klarer det eller ikke.
Du kan snart få lese mer om Romørens treningsøvelser på trening.no.

– For å bli en god skihopper er det veldig viktig å trene generelt. Det er selvfølgelig styrke og spenst som er viktigst, men for å utnytte den så er det avgjørende med sterk og smidig støttemuskulatur. Så skihoppere har rene powerøkter med spenst og hurtighet, men også mye generell styrke. Mage/rygg, balanse og koordinasjon med masse variasjon i øktene er supert, forteller Romøren.

Forberedelser til 71 grader nord
– Det å komme seg i form til noe som 71 grader nord er jo helt umulig, sier Romøren.
– Du må være forberedt på alt og absolutt alle muskler og teknikker er i bruk. Kanskje ikke direkte hoppteknikk, men ikke langt unna heller. Jeg valgte å fokusere på utholdenhet. Det er ikke noe vi hoppere prioriterer utover å være i generelt god form. Så litt sykling og litt ekstra turer ble det jo. Det var i alle fall planen, men gjennomføringen ble dessverre litt for dårlig, innrømmer Romøren.
Han trekker også frem at man som deltaker må forberede seg mentalt på at det blir tøft. Det å aldri slippe seg ned er viktig, så det hadde han fokus på hele veien.

Går line og skater
Romøren jobber til daglig i Norges Skiforbund som markedssjef. En jobb som både er utfordrende og tar mye tid. Ved siden av det pusser han opp eget hus, og har derfor ikke klart å holde treningen helt vedlike.
– Jeg har ikke helt kommet meg i gang med masse trening. Jeg prøver å holde meg fleksibel og gjør noe med kjernemuskulaturen for å holde ryggen i ok form, men ellers er det mest artige ting som gå på line, dra på fjelltur eller skate. Jeg vil nok komme meg oftere på sykkelen og kanskje gjøre noe med sommerkroppen, men jeg ser at for sommerkroppen 2015 er jeg nok for sent ute til allerede, smiler Romøren.
Han liker å bruke kroppen, men trenger ikke alltid å være på et studio for å trene.
– Jeg snekrer og velger å gjøre en del oppussing og andre prosjekter selv. Da sparer jeg penger, holder meg i form og samtidig får jeg brukt alle mulige muskler. Og så er det deilig å vite at man har gjort ting selv, sier Romøren.

Andre deltakere i denne sesongen av Norges tøffeste kjendis var: Langrennsløper Vibeke Skofterud, tidligere skihopper Roger Ruud, programleder Aylar Lie, tidligere langrennsløper Hilde Gjermundshaug Pedersen, radioprofil Geir Schau og artist Mariann Thomassen.

Alle foto: Matti Bernitz