Frelst på løping

 Å løpe er definitivt en del av livsstilen til Varg Veums skaper.

Gunnar Staalesen lærte en gang følgende: en dags trening i uken er bare for å døyve den dårlige samvittigheten, to dager er vedlikehold, tre dager er trening.

– Jeg driver normalt løpstrening tre dager i uken. Distansen varierer mellom 9 og 12 km til vanlig. I perioder når jeg løper meg opp mot en konkurranse – slik som nå for tiden er det en halvmaraton – legger jeg på i lengde, men sjelden mer enn 20 km.

Staalesen som har trent siden han var 20 år mener at han har gått uskadd gjennom sin løpe «karriere» fordi han har hatt som tommelfingerregel å aldri løpe to dager på rad. 63åringen er bevisst på den gode effekten ved trening.

– Jeg trener for å holde meg i god hverdagsform, tåle stressperioder, forbedre helsen og fordi jeg alltid har likt å løpe.

Bergenseren løper alltid ute, men variasjon av underlag er vel så viktig.

– Jeg løper litt på asfalt, mye på grus, av og til i terreng eller på skogsbunn. I tillegg til langtrening løper jeg også noen intervaller, men hovedmålet for treningen er utholdenhet.

Når det kommer til styrketreningen er ikke Staalesen like standhaftig.  

– Jeg prøver også jevnlig å gjøre noen styrkeøvelser på stuegulvet hjemme, situps, armhevninger og lignende. I perioder gjør jeg det mer systematisk, men jeg er nok litt mindre disiplinert her enn når det gjelder selve løpingen.

Den prisbelønte forfatteren løper nesten alltid sammen med en til seks-syv kamerater og mener at det er en viktig sosial faktor knyttet til det også.

Staalesen har alltid vært bevisst på kostholdet. Normal, sunn norsk kostfiber, grønnsaker, salater, kjøtt og fisk er hva som står på menyen.

– I perioder når jeg trente til helmaraton var jeg bevisst på å fylle opp med karbohydrater før løpet, og det kan vel ennå tenkes at jeg gjør det før en halvmaraton, men kanskje ikke så gjennomført.

Når det gjelder treningsmusikk kan han ikke tenke seg å løpe med lyd på øret.

– Siden jeg løper ute, er de eneste låtene jeg hører naturens egne. De fleste stedene i Norge er man jo begunstiget med fri natur og muligheter til å løpe på bilfrie arealer, så fuglesang er nok den hyppigste treningsmusikken jeg hører.
.