Yoga mot vond rygg

Hva fungerer best for ryggsmerter av yoga og annen trening, som f.eks. løping, styrketrening og bevegelighetstrening?

Ryggplager er svært utbredt i befolkningen. De fleste studier angir at cirka 60-80 %
får ryggsmerter en eller flere ganger i løpet av livet. For noen er plagene lette og kortvarige, og for andre er ryggplagene langvarige.

Yoga er en treningsform sammensatt av øvelser som virker avspennende, øker blodsirkulasjonen, strekker og styrker muskulaturen. Den helhetlige påvirkning av kroppen virker inn på den generelle tilstand og gir et naturlig velvære. Avspenning virker inn på de dypere spenninger i kropp og sinn og gir støtte for kroppens egne helende funksjoner.

Denne studien ønsket å se nærmere på om yoga er en effektiv treningsform for behandling av kroniske korsryggsmerter.

Totalt 210 deltakere deltok i studien. Forsøkspersonene har hatt ryggsmerter i minst tre måneder, og har blitt rekruttert fra helsevesenet. Prosjektet strekte seg over en 12 ukers periode. Disse ble delt inn i tre grupper, en yogagruppe, en aktiv treningsgruppe med utholdenhet, styrketrening og tøyningsøvelser og en gruppe som gjorde egenbehandling.

Denne studien konkluderer med at yoga er et svært gunstig behandlingsalternativ for behandling av kroniske ryggsmerter. Deltagerne i yogagruppen hadde bedre kroppsfunksjon og  mindre smerte. Kombinasjonen av styrkeøvinger, systematisk bevegelighetstrening, meditasjon og pusteteknikk viste seg å ha positiv effekt.

Her kan du lese om introduksjon til yoga.

Kilde:
Sherman KJ, Cherkin DC, Cook AJ, Hawkes RJ, Deyo RA, Wellman R, Khalsa PS. Comparison of yoga versus stretching for chronic low back pain: protocol for the Yoga Exercise Self-care (YES) trial. Trials. 2010 Mar 31;11(1):36.